Hem igen från Trump-land.

NEW YORK: Dags att lämna USA för den här gången, men det kommer att bli fler besök under de kommande månaderna.

När jag var här gör några veckor sedan skrev jag en del om de kommande mellanårsvalen i början av december och deras möjliga betydelse.

Då var den allmänna meningen att demokraterna med säkerhet skulle ta över majoriteten i representanthuset och faktiskt också ha en vids möjlighet att göra det i senaten.

Egentligen borde det inte vara så. Den amerikanska ekonomin ångar på med sällsynt kraft, och de siffror som kom hörom dagen visar en lägre arbetslöshet än på mer ön en generation. Med alla rimliga mått mätt borde den administration som regerar ha en betydande fördel av detta.

Och sannolikt är väl att de goda siffrorna ger de republikanska kandidaterna bättre möjligheter att klara sig.

De senaste veckorna har allt dominerats av den uppslitande striden om utnämningen av en ny domare i Högsta Domstolen, och utan att gå in på den frågan i sak är ett bara att konstatera att Trump, mot oddsen, vann den striden.

De högljudda protesterna torde nog knappast, oavsett hur motiverade de må ha varit i sak, ha gynnat demokraterna.

Så det finns nog en känsla av att president Trump just nu något förbättrar läget inför mellanårsvalen. Men med knappt en månad kvar kan åtskilligt forfarande hända.

Nu bär det för min del hem för ett par dagar i Stockholm.

Men sedan bär det iväg till Bryssel, Berlin och Bodrum i lite olika ärenden.

På torsdag talar jag på en stor konferens i den tyska huvudstaden tillsammans med Frankrikes och Tysklands utrikesministrar som inleder de olika arrangemang de bägge länderna har för att ihågkomna vapenvilan efter det första världskriget för hundra år sedan.

Vika lärdomar har vårt Europa dragit av det som hände då – och det som hänt under seklet sedan dess?

Den diskussionen är så gott som obefintlig i vårt Sverige, men den är högst levande i dessa länder.

2 Responses to Hem igen från Trump-land.

 1. Stig Palm skriver:

  Sverige behöver en Donald J Trump. Jimmie kunde blivit en men för mesig. Moderaterna jag slutat rösta på blivit knähundar till vänstern.
  Jimmie borde börja med att ‘tvåla till’ SVT och Pressen vilka är av DDR typ. Vad gör du Carl för allt detta elände på hemmaplan?

 2. Karin Kirkland skriver:

  Har du läst SDs principprogram? Ditt yngsta barn kan som bäst bli assimilerad svensk enligt programmet. Och om Jimmie får bestämma är det mer i enlighet med svensk kultur att sjunga nidvisor när en svensk statsminister mördas än att sjunga om fyra bugg och en coca-cola. Så både du och jag kan upphöra att vara en del av vår nation om man ska tro SDs principprogram. Att SDs väljare i huvudsak är moderater är en blåbrun chimär.

  Från principprogrammet:
  Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet.
  Som assimilerad till den svenska nationen räknar vi den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.
  På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.

  Du kanske känner dig mer som någon annan nationalitet, men om man väljer bort flyg blir man mer jordbunden och förskräckt över tanken att stora delar av ens släkt inte skulle få behålla sin nationalitet.

%d bloggare gillar detta: