Hem igen från Trump-land.

NEW YORK: Dags att lämna USA för den här gången, men det kommer att bli fler besök under de kommande månaderna.

När jag var här gör några veckor sedan skrev jag en del om de kommande mellanårsvalen i början av december och deras möjliga betydelse.

Då var den allmänna meningen att demokraterna med säkerhet skulle ta över majoriteten i representanthuset och faktiskt också ha en vids möjlighet att göra det i senaten.

Egentligen borde det inte vara så. Den amerikanska ekonomin ångar på med sällsynt kraft, och de siffror som kom hörom dagen visar en lägre arbetslöshet än på mer ön en generation. Med alla rimliga mått mätt borde den administration som regerar ha en betydande fördel av detta.

Och sannolikt är väl att de goda siffrorna ger de republikanska kandidaterna bättre möjligheter att klara sig.

De senaste veckorna har allt dominerats av den uppslitande striden om utnämningen av en ny domare i Högsta Domstolen, och utan att gå in på den frågan i sak är ett bara att konstatera att Trump, mot oddsen, vann den striden.

De högljudda protesterna torde nog knappast, oavsett hur motiverade de må ha varit i sak, ha gynnat demokraterna.

Så det finns nog en känsla av att president Trump just nu något förbättrar läget inför mellanårsvalen. Men med knappt en månad kvar kan åtskilligt forfarande hända.

Nu bär det för min del hem för ett par dagar i Stockholm.

Men sedan bär det iväg till Bryssel, Berlin och Bodrum i lite olika ärenden.

På torsdag talar jag på en stor konferens i den tyska huvudstaden tillsammans med Frankrikes och Tysklands utrikesministrar som inleder de olika arrangemang de bägge länderna har för att ihågkomna vapenvilan efter det första världskriget för hundra år sedan.

Vika lärdomar har vårt Europa dragit av det som hände då – och det som hänt under seklet sedan dess?

Den diskussionen är så gott som obefintlig i vårt Sverige, men den är högst levande i dessa länder.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: