Till New York – och inför helgens val.

STOCKHOLM: Så klickar då klockan för Ulf Kristersson med uppdraget att sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen.

Det var så talmannen med stor noggrannhet formulerade det uppdrag han gav i går eftermiddag, och på tisdag veckan efter den kommande skall det hela kunna redovisas.

Att Ulf Kristersson vill bilda en fullfjädrat alliansregering är självklart. Där finns en samsyn om en viktig reformagenda, och där finns också de personella och andra resurser som detta kommer att kräva.

Och det är rimligt att han gör sitt yttersta för att försöka bilda en sådan regering.

Om bildandet av en sådan kommer att tolereras av Sverigedemokraterna veta i alla fall inte jag i den stund som nu är.

Det jag vet är att om så inte sker kommer Sverigedemokraterna att skicka över bollen till Stefan Löfven.

Den som lever får se.

I dag har min dag upptagits av diskussioner om globala handelspolitiska utmaningar och de växande hot som finns på cyberområdet med en lång rad ledare för svenska företag.

De har i dag att operera i en också politiskt betydligt mycket mer krävande miljö än vad som varit fallet under de senaste decennierna. Diskussionerna är viktiga.

Men i morgon bär det av till New York för några dagar där.

Främst är det för styrelsemötet med International Crisis Group där med början med en mottagning i morgon kväll.

Men självfallet passar jag på möjligheten för en del andra möten också. New York är ju ändå New York, som vi brukar säga.

Den kommande helgen kommer också att ha sitt intresse för en serie av viktiga val runt om i världen.

På lördag är det val i vårt grannland Lettland, och dess stabilitet och politiska inriktning är alldeles självklart viktig.

Största parti blir med all sannolikhet fortsatt Harmony – som framför allt har stöd av den ca fjärdedel av landets befolkning som har rysk nationalitet. Partiet har styrt Riga under det senaste decenniet, men har aldrig kommit i regeringsställning nationellt eftersom det i allmänhet bildats en koalition av andra partier.

Och nu blir det självfallet viktigt att de vilka förutsättningarna kommer att bli för att bilda koalition för de kommande åren.

På söndag är det så en serie av olika val i Bosnien, och även om större förändringar inte förefaller sannolika blir det intressant att se hur resultatet kommer att bli.

Även här är det vad som inträffar, eller inte inträffar, efter valdagen som är det mest osäkra. I värsta fall kommer det att bli svårigheter med att genomföra valresultatet o alla fall på den federala nivån.

Samma dag är det första omgången i presidentvalet i det betydligt större men lite mer avlägsna landet Brasilien.

Här går man mot ett mycket polariserat val som sannolikt kommer att avgöras först i den andra valomgången den 28 oktober.

Just nu tyder undersökningarna på att högerpopulistiska Jair Bolsonaro kommer att komma ut som etta på söndag, men hur det går när han möter den påtagligt vänsterprofilerade Fernando Haddad i den avgörande omgången är prognoserna mer osäkra om.

Men viktigt är det. Brasilien är en betydande också global aktör i olika frågor.

One Response to Till New York – och inför helgens val.

  1. stig2entreprenoren skriver:

    Som rådgivare till FN kunde du gärna inta en hårdare attityd.
    FN borde ha beskattningsrätt.
    Länder som gravt missköts av diktatorer och crooks under flera valperioder kunde ”få” en FN-ledd regering under 10 år för att då bli uppstyrt i humanitär och vetenskaplig riktning.
    Att människor tvingas leva under vidriga förhållanden i flera generationer är inte värdigt 2018.

%d bloggare gillar detta: