Trevlig söndagskväll

STOCKHOLM: Denna dags absoluta höjdpunkt ligger fortfarande framför oss – fest med anledning av att Alf Svensson fyller 80 år.

Och det är ju värt att fira.

Alf var ledare för sitt parti i inte mindre än 31 år,vilket är milt sagt respektingivande, och under den perioden avverkade de övriga partierna i det vi ju nu beskriver som alliansen inte mindre än 15 andra partiledare.

Också jag var ju en av dem.

Tillsammans gick vi ju igenom en del tumult, inklusive att manövrera en regering när vi hade sverigedemokraternas företrädare som lätt desorganiserade vågmästare i riksdagen.

Men det blev trots det en hel del gjort – t o m en bra över Öresund.

Så det blir alldeles säkert en trevlig söndagskväll.

Någon gång under kvällen inflyter det säkert bulletiner från Skopje med resultatet av folkomröstningen i Makedonien jag skrivit om tidigare.

Rapporterna hitintills vad gäller valdeltagandet ser inte alltför uppmuntrande ut, också i det att detta verkar vara avsevärt högre i landets västra och mer albanskt dominerade delar.

Men vi får hoppas att slutresultatet ser annorlunda ut.

I debatten hör hemma fortsätter svallvågorna efter det upprop som en mindre politiserande klick på UD drog igång inför regeringsbildningen.

På DN Debatt i dag går den f d rättschefen och den f d personalchefen på UD till rätta med dessa tendenser. Man skulle önska att det i alla fall internt är motsvarande klarhet från dagens chefer i regeringskansliet.

Det är faktiskt viktiga nationella värden som står på spel.

På tisdags är det enligt uppgift dags för ny talmansrunda i riksdagen igen. Om så mycket ändrats tills dess återstår att se.

Fundamentala förhållanden är viktiga att ha klart för sig.

För att Stefan Löfven skall komma tillbaka som statsminister krävs att hela eller delar av alliansen lägger ner sina röster och accepterar honom. Att det är detta socialdemokraternas intensiva manövrerande, inklusive allt mullrande om sverigedemokraterna, syftar till är ju tämligen uppenbart.

Sannolikheten för det skall lyckad kan bara beskrivas som låg.

För att Ulf Kristersson skall tillträda som statsminister krävs, under den rätt självklara förutsättningen att den samlade vänstern röstar nej, att sverigedemokraterna lägger ned sina röster.

Men det kommet nog att behöva rinna lite mer vatten under broarna, och föras lite mer samtal också över den s k blockgränsen, innan det är dags för avgörande i den frågan.

Nationen överlever sannolikt det.

För min del blir detta en vecka blandad med först några dagar här hemma – i morgon närmast den stora näringslivsdagen i Västerås – och sedan några dagar i New York.

Där är det styrelsemöte i International Crisis Group, och det brukar vara bra med en genomgång av olika internationella utmaningar efter det att tumultet och uppståndelsen kring det s k högnivåsegmentet av diskussion i FN:s generalförsamling har lagt sig.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: