Klart Brexit-besked i Salzburg.

STOCKHOLM: Det var ett informellt möte EU-ledarna hade i Salzburg, och sådana vare sig skall eller förväntas producera några mer konkreta beslut.

Åtskilligt av diskussionen förefaller att ha handlat om migration och gränser, och även om dessa frågor är viktiga handlade det nog mycket om den profil som den österrikiska regeringen ville ge mötet.

Förbundskansler Kurz hade tydligen varit i Kairo och imponerats av regimen där, men att se dialog med Egypten som någon avgörande del av EU:s svar på dessa utmaningar förefaller något malplacerat.

Men viktiga var de besked som rådets ordförande Donald Tusk hade att ge efter den diskussion de 27 länderna hade i dag om Brexit. Och det var påfallande barska besked.

För det första sade han att det krävdes en konkret och operativt möjlig lösning på frågan om hur gränsen med Nordirland skall hållas öppen. Och uppenbart är att en sådan fortfarande saknas.

För det andra sade han med stor tydlighet att det förslag om de framtida ekonomiska relationerna som den brittiska regeringen lagt fram ”inte kommer att fungera”.

Beskedet var kanske inte överraskande i sak, men trots detta överraskande i sin tydlighet omedelbart efter det att premiärminister May vädjat om en mjukare inställning i dessa frågor.

Och nu börjar det bli rejält bråttom. Allt skall egentligen vara klart till det ordinarie EU-toppmötet den 18 oktober, men finns det frågor som behöver städas upp har man nu planering för ett extra toppmöte i november.

Det kan nog ses som säkert att ett sådant kommer att behövas.

One Response to Klart Brexit-besked i Salzburg.

  1. stig2entreprenoren skriver:

    Brexit är en soppa som ingen egentligen vill ha. Tar upp tid och kraft för båda parten som borde kunna använts bättre.
    Kanske kan det dock ge några lärdomar åt alla parter.
    Kan Europas politiker möjligen tvingas bli mer pedagogiska?

%d bloggare gillar detta: