Kraftigt upptrappat handelskrig.

WASHINGTON: Mitt i tumultet om allt annat här meddelade Vita Huset i morse att man nu lägger 10% tull/skatt på kinesiska importvaror till ett värde av ca 200 miljarder dollar, och att man kommer att öka till 25% från årsskiftet om man inte kommit fram till någon överenskommelse med Kina innan dess.

Det innebär en dramatisk upptrappning av handelskriget, och innebär att Trump nu lagt tull/skatt på cs hälften av den samlade importen från Kina.

Att Kina skulle komma att svara på detta hade nog de flesta förutsett, men Trump försökte hindra detta genom att omedelbart säga att han då skulle lägga högre tull/skatt på ytterligare över 200 miljarder dollar av import.

Det hotet misslyckades uppenbarligen, för under dagen har Kina meddelat att man kommer att lägga någon form av tull/skatt på ca 60 miljarder dollar av inport från USA.

Och därmed kommer handelskriget mellan USA och Kina att trappas upp högst väsentligt. Jag tror inte vi har satt beslut om handelsrestriktioner av denna omfattning på många decennier,

En kinesisk delegation var planerad att komna hit inom kort för samtal, men om detta nu blir av förefaller för stunden skrivet i stjärnorna.

Exakt vad Trump strävar efter att uppnå med dessa breda och brutala åtgärder är inte alldeles klart, och därmed är det också oklart vad som krävs för att de skall tas tillbaka. Att försöka att bekämpa USA:s underskott i handelsbalansen med åtgärder som dessa är meningslöst.

Hotet att trappa upp från 10 till 25% vid årsskiftet är uppenbart avsett att tvinga fram någon form av kinesisk reträtt innan dess. Lite är det nog också en kompromiss mellan presidentens eget krav på 25% och de varningar som kommit också från hans egna rådgivare.

Att det finns problem med Kina som måste hanteras är dock alldeles klart, men det rimliga hade självfallet varit att försöka att hantera dem i samarbete mellan främst EU, Japan och USA. Det hade gett en styrka som inneburit betydligt bättre möjligheter till framgång, och det utan de skadeverkningar på den globala ekonomin vi nu riskerar att se.

Men nu lämnar jag Washington för denna gång. Och flyger hem till Stockholm igen.

One Response to Kraftigt upptrappat handelskrig.

  1. stig2entreprenoren skriver:

    Kostnadsläget i USA är för högt i traditionell industri men det vill inte Trump erkänna för det tar lång tid och är för svårt att ordna. Försöker därför med enkla knep att sätta ut flaggan inför nästa förhandling som den affärsman han är.

%d bloggare gillar detta: