Det är där det avgörs.

STOCKHOLM: Med snart bara två veckor kvar av valrörelsen börjar i alla fall en del konturer av vad som kan inträffa att avteckna sig.

På vänsterkanten är det uppenbart att Vänsterpartiet knaprar sig in hos Socialdemokraterna, och den tydliga vänstervridningen av retoriken från de senare under den senaste tiden är väl att ses som ett försök att stävja delar av detta.

Men på samma gång som Socialdemokraternas försök i våras att stävja Sverigedemokraterna genom att låta som dem i stället stärkte dessas trovärdighet riskerar effekten här snarare att bli att ge ytterligare luft under vingarna till Vänsterpartiet.

Och för framtiden är det ju dessutom bekymmersamt att Socialdemokraterna så tydligt lagt sig på denna kurs. De kommer inte att kunna frigöra sig från sin egen retorik.

Alldeles avgörande i detta val blir dock om alliansen blir större än vänsterblocket eller ej. Först om så blir fallet har vi skäl att tala om möjligheten av ett regeringsskifte, även om det även så kommer att ha sina utmaningar.

Men blir Alliansen mindre bortfaller mycket av den möjligheten, och här är ju risken nu att Sverigedemokraterna tar väljare som annars skulle gå till Alliansen och därmed de facto spelar vänsterns möjligheter i händerna.

Så avgörande för ett regeringsskifte under den tid av valrörelsen som nu återstår torde vara att pressa tillbaka Sverigedemokraterna så att Alliansen blir större än det i och för sig föga konsoliderade rödgröna blocket.

Om det kommer att bli möjligt återstår att se – men det är där som avgörandet kommer att ligga.

2 Responses to Det är där det avgörs.

  1. Nils E. Ankarcrona skriver:

    Hur skall m kunna pressa tillbaka SD utan valfusk. Redan nu plockar M bort SD valsedlar från röstningslokalerna. Liknar Zimbabwe!

  2. Kachinà skriver:

    Varför håller du igång denna teater,Carl. Dessa detaljdiskussioner är bara en kuliss. 7-Klövern och SD lyder alla under din gode vän Soros och hans Kejsare Rothschild. Det är snart skördetid. Dra dig ur spelet innan den dagen kommer då avskrädet kommer att skiljas ut från vetet.

%d bloggare gillar detta: