Trumpskt tumult i turbo.

ŽRNOVO: Det har varit trumpskt tumult i turbo de senaste dagarna med ett påtagligt tumultartat toppmöte med Nato i slutet av förra veckan, därefter president Trump i Storbritannien med en serie av uttalanden och som kulmen på de trumpska härjningarna på denna sida Atlanten toppmötet med Putin i Helsingfors i går.

Om det senare har redan mycket sagts.

Jag sammanfattade min bedömning i en artikel för WorldPost och Washington Post som det finns länk till i mitt twitterflöde, och det har dessutom för min del blivit kommentarer såväl för CNN som för SVT.

Nato-toppmötet gränsade till tumultartat när Trump föll ut i olika anklagelser mot landets formella allierade. Det började med en frontalattack mot Tyskland för Northstream 2 och fortsatte med osammanhängande ifrågasättande av ländernas vilja att satsa tillräckligt på sina försvar.

Om dessa ämnen kan åtskilligt sägas, men värt att speciellt notera är ju hur tonläget påtagligt ändrades när Trump kom till Helsingfors och träffade Putin.

På en fråga om Nordstream 2 på presskonferensen där lät det som om detta inte var mycket att haka upp sig på, medan Putin kunde haka på med några nya krav på Ukraina som dock knappast noterades av media.

Och medan det i Bryssel talades om dramatiska och omedelbara ökningar av försvarsanslagen var det harmoni i snart sagt varje fråga i relationen med Ryssland som framtonade i Helsingfors. Att det skulle finnas något potentiellt säkerhetspolitiskt hot från rysk sida verkade i Helsingfors vara en för Trump fullständigt främmande tanke.

Konsistensen i politik lämnade en del övrigt att önska.

Ökade försvarsanslag är i sig önskvärt, och samma sak gäller självfallet stabila relationer med Ryssland. Ett visst samband mellan dessa två finns dessutom.

Men att plötsligt börja tala om att mer än tredubbla de tyska försvarsanslagen är inte alldeles seriöst, och saknar dessutom varje form av politisk realism.

Det pågår en successiv förstärkning av försvaret runt om i Europa, och en del nya viktiga steg beslutades dessutom på Nato-mötet.

Men allt detta drunknade i det allmänna tumultet.

Under inflygning till Helsingfors skickade Trump en högst anmärkningsvärd tweet där han sade att försämringen av relationerna mellan USA och Ryssland i huvudsak var USA:s fel, och föga förvånande fick detta tweet ett snabbt instämmande av utrikesdepartementet i Moskva.

Men med det fyra timmar långa toppmötet förändrades detta i grunden, förklarade Trump på presskonferensen.

Och eftersom det mesta tydligen var USA:s fel ställdes knappast några krav på förändringar i den ryska politiken.

På presskonferensen var Putin tydlig med Rysslands olika krav och positioner, medan Trump inte hade ett ord att säga om Rysslands politik, och i stället riktade sin ilska mot det amerikanska rättsväsendet och delvis de amerikanska underrättelsetjänsterna. Det var i sanning remarkabelt.

Med all rätt har detta nu lett till en storm av kritik i USA. Ordvalen har varit anmärkningsvärt hårda, medan de röster som trätt upp till presidentens försvar, med undantag av vicepresidenten, har varit påfallande få.

Om Ukraina verkade Trump inte ha någonting alls att säga, och konflikten i Syrien reducerades till en fråga om Israels säkerhet på Golan-höjderna. Däremot lade han ner betydande möda på att de facto underminera de mycket detaljerade anklagelser för inblandning i den amerikanska valrörelsen som den specielle undersökaren riktat mot den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Svallvågorna efter detta möte kommer nog att vara ett bra tag. Och det på goda grunder.

Alldeles bortom medias intresse har det i dagarna varit viktigt toppmöte mellan EU och Kina i Peking, och det följs i dag av ett liknande med Japan i Tokyo.

På det senare undertecknas nu ett nytt och viktigt frihandelsavtal mellan EU och Japan – tillsammans svarar de för omkring 30% av den globala handeln.

Det handlar faktiskt om det största bilaterala frihandelsavtalet någonsin.

Så där Trump just nu underminerar den globala ordningen genom handelskrig och allmänt politiskt tumult arbetar EU för att bevara och om möjligt stärka den.

3 Responses to Trumpskt tumult i turbo.

 1. Stig Palm skriver:

  Carl går du på denna lätte?
  Den påläste vet att Krimhalvön överlämnades till Ukrainia under Sovjettiden att förvalta. Med ca 80% rysk befolkning och tidigare tillhört Ryssland den halvö självklart skulle återgå till Ryssland när Sovjetunionen föll.
  I övrigt är det bra att Donald avslutar det Kalla kriget.
  Allt annatr tjat är politisk teater. Vänsteren (liberalena) i USA underkänner ALLT vad Donald gör även det som är bra för Folklet.
  Alltså, inget att bry sig om. De vill åter till Köttgrytorna efter Hillary’s nesliga förlust.
  Nu hoppas mpånga med mig att Sovjetsc motsvarighet EU faller. En börda för Sverige.
  Europas bör sköta sitt eget försvar. Varför ska USA stå för ca 70% av NATOs kostnader? Vem är fienden?
  Min fiende heter Islam och tar över Sverige.

 2. Roland Johansson skriver:

  Nordstream 2 är den Ryska oljeledningen genom Ösdtersjön.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Att förhandla om ett framtida utökat affärssamarbete som kan bryta dödläget i Ryssland och på sikt förändra världsläget är ett av Trumps mål. Att då gräva gammal dynga är inget för en affärsman som vill hitta förhandlingspositioner.

%d bloggare gillar detta: