ARLANDA: Det blev ett rätt kort besök vid Almedalen för mig detta år.
Jag landade lördagpå morgon från Helsingfors, hade en angenäm dag i ett då fortfarande lugnt Visby, och deltog sedan i minglet under moderaternas dag där i går för att avsluta med en diskussion i kongresshallen om europeiska frågor med Peter Wolodarski i dag på förmiddagen.
Med riksdagsvalet den 9 september snabbt närmande sig är det naturligt att det dess frågeställningar som dominerar. Och mycket i medias olika spekulationer handlar om hur Sverigedemokraterna skall hanteras före och efter valet. Här kan det enkelt målas i svart och vitt.
När Ulf Kristersson stod på scenen i går var det emellertid en betydligt bredare bild av de politiska utmaningarna han målade upp.
Talet rekommenderas till läsning – politiken i helfigur är alltid bättre än de snuttar som finns i media eller de kommentarer som annars tenderar att dominera.
Viktigt tyckte jag det var att han markerade mycket tydligt mot Sverigedemokraterna när det gäller Europapolitiken. De förordar ju en folkomröstning för att få Sverige att lämna EU.
Att det skulle kasta oss ut i det kaos som Storbritannien i dag går igenom, och att det skulle ha påtaglig negativa effekter på vår ekonomi, förefaller inte vara någonting som man bryr sig nämnvärt om.
På samma sätt som socialdemokraterna verkar tro att alla problem kan lösas med höjda skatter verkar Sverigedemokraterna att tro att alla problem kan lösas med stängda gränser.
Så är det inte – snarare tvärt om. Såväl höjda skatter som stängda gränser skulle skada Sverige.
På det välbesökta seminariet i dag på förmiddagen frågades varför EU-frågorna knappt finns i diskussionen inför vårt riksdagsval, och det är en högst relevant fråga.
Möjligen kan man hoppas att Sverigedemokraternas krav på att lämna EU kommer att leda till tydligare ställningstaganden från alla övriga partier. Ulf Kristerssons tydlighet i anförandet i går kväll manar till efterföljd.
Men nu är det London som är min destination för middag och möte i morgon förmiddag, och därefter är det Wien för middag och möte onsdag förmiddag.
Men därmed är det slut på dessa resor – nästa gång blir det mer lättsamma destinationer och syften.
Sommaren är ju faktiskt här.
Med ett EU parlament vilka bestämmer det mesta allt borde du Carl jobba för att Sveriges Riksdag minskar sina detaltagare med 100 personer till 249. Måste räcka att styra landet. De flesta är där att trycka på knasppen som Ledningsgruppen för respektive parti redan bestämt.
Ja,du, Carl Bildt, jag undrar i vilken värld du lever i? Sverige tycks det inte vara, du reser och far alltför mycket, verkar det som.
Din mentor Gunnar Heckscher var visst för folkomröstningar i viktiga frågor, undrar vad han skulle anse om dagens Carl Bildt?
Tydligen fruktar du en folkomröstning den kunde ju bli nej till EU och det vill inte Carl Bildt ha. Folket vet ju inget i en sådan fråga och se bara på England, påstår du.
Till det kan man ju säga att England väl inte ännu haft särskilt lång tid på sig sedan landet gick ur EU, de verkliga konsekvenserna syns väl först efter en längre tid.
Jämför, Carl Bildt, med situationen i Sverige år 1975: en enig politikerkår beslutade utan folkets godkännande att Sverige skulle bli mångkulturellt, idag har Sverige enorma problenm pga av detta.
Om folket hade fått ge projektet sitt godkännande hade det kanske varit lättare för gemene man att uthärda katastrofen.
Om folket sagt nej, och politikerna beslutat följa
majoritetsbefolkningens vilja, hade Sverige idag inte haft enorma problem.
Med andra ord: eliten är inte alltid klokare än folket, vilket du tydligen förutsätter.
För att lösa dagens problem i Sverige räcker det knappast med stängda gränser utan det behövs sannolikt en massiv återvandring i stil med vad Gustav Kasselstrand föreslår, minst en halv miljon!
Du och dina gelikar i politikerklassen har nu i decennier levt i en fantasivärld och fjärran från vanligt folks vardag. Det har inte varit brist på god mat, gott vin och höga löner. Hur mycket betalar du själv för flygresan till London och Wien?
Du befinner dig väl sällan i Malmö och riskerar att stryka med av någon förbilupen kula i invandrares interna uppgörelser?
Hur vore det att en tid bo nära Rosengård, Rinkeby eller liknande?
Då skulle du få känna på den verklighet du varit med om att bjuda svenska folket på.
Ditt eget parti, moderaterna, är ju inte något verkligt högerparti längre, Hjalmarsson skulle vrida sig i sin grav, om han visste.
Gunnar Heckscher var visserligen för europasamarbete, tvivlar dock på att han skulle ha varit en anhängare av EU i dess nuvarande form.
mvh