Föga betryggande från Singapore.

STOCKHOLM: Det var ett i alla avseende storslaget och unikt toppmöte i Singapore, men man måste ha haft intill ytterligt små förväntningar för att bli imponerad av det konkreta resultatet.

För Kim Jong-Un kan mötet inte beskrivas som annat än en spektakulär framgång.

I den gemensamma deklarationen förpliktar han sig inte till någonting utöver vad Pyongyang tidigare förpliktat sig till, men lyftes ju upp till en nivå av prestige och erkännande som han förmodligen bara kunnat drömma om.

Det kan och bör sägas att allt detta förvisso är bättre än krig och konflikt, och att det som i alla fall kommit ut ur det hela är en diplomatisk process som även om den inte skulle producera någonting alls är ojämförligt mycket bättre än alternativet.

Men det var ju inte alls detta vare sig Trump eller Bolton talade om tidigare.

Inte minst den senare talade ju om att Pyongyang så gott som omedelbart skulle fås att ge upp sina kärnvapen och missiler, men nu talar Trump i stället om en process som han dessutom tror kommer att ta lång tid.

Och det kommer det säkert att göra.

Det var inför detta möte, med mycket hårda FN-sanktioner på plats, som det möjligen fanns en chans att pressa Pyongyang till substantiella eftergifter de tidigare inte hade varit beredda till.

Alla stod i denna strävan bakom Trump – EU, Ryssland, Kina, Japan.

Men den möjligheten utnyttjades tydligen inte – eller misslyckades man med.

Nu vidtar en process som ligger i utrikesminister Pompeos händer, vilket i och för sig sannolikt är bättre än att den ligger i Vita Huset.

Pressen på Pyongyang kommer nu sannolikt att successivt minska.

Att få fram ytterligare sanktioner blir knappast möjligt, och sannolikt kommer de existerande sanktionerna att successivt börja vittra.

Och det stora pris som toppmötet onekligen var har man redan delat ut.

Ett besök i Vita Huset vore förmodligen välkommet, men efter den storstilade behandling man fick i Singapore knappast särskilt nödvändigt.

Man undrar var incitamenten för att nu verkligen förverkliga de allmänna orden finns. Det finns ju en del erfarenhet av hur de brukar behandla deklarationer som denna.

Det kommer säkert att diskuteras åtskilligt över att Trump plötsligt sade att gemensamma amerikansk-koreanska militärövningar var ”provocerande” och antydde att han gärna skulle vilja reducera den amerikanska militära närvaron i regionen.

Som signal var det näppeligen betryggande. I Seoul och Tokyo hade man svårt att dölja sin fasa. Och sannolikheten för att försvarsminister Mattis var informerad är nog ganska liten.

Tanken på att det vid något tillfälle blir ett toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin känns efter uppvisningen i Singapore inte alldeles betryggande.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: