Viktiga initiativ från Berlin.

BERLIN: Snabb utflykt fram och tillbaka till Berlin i dag. Tillbaka återstår visserligen att utreda.

SAS-planet är rejält försenat, och fungerar det trots allt blir det den särklassigt sista maskinen som lyfter från Tegel denna kväll. Vi håller tummarna.

Berlin är för nig alltid fyllt av historia.

När vi landade här i dag på morgonen blickade jag bort mot den kulla som byggdes upp av resterna av ruinerna av det bombade Berlin efter kriget, och som USA sedan byggde en massiv station för signalspaning mot de sovjetiska stridskrafter som omringade Västberlin under det kalla kriget.

Elektroniken är borta, men de stora domer som skyddade de känsliga antennerna finns kvar och syns över hela landskapet.

Och vi svepte ner förbi det gamla kastellet i Spandau. Här hölls Hitlers arkitekt och åtskilligt annat Albert Speer fängslad av de allierade under åtskilliga decennier efter det att han dömts i Nürnberg.

Samarbetet mellan de forna allierade hade brutit samman, men här i Spandau liksom vid den gemensamma flygkontrollen vid Tempelhof fanns också Sovjet tillsammans med de västallierade under hela det kalla kriget.

Men nu är vi ett annorlunda Europa.

Angela Merkel lyfte tidigt i dag på morgonen i riktning G7-toppmötet i Canada. En icke alldeles lätt affär.

Men under de senaste dagarna har hon, visserligen huvudsakligen i rubrikform, lanserat en rad förslag om hur EU-samarbetet kan utvecklas på viktiga områden.

Till viss del är det ett svar på olika initiativ från president Macron i Paris, men på andra områden både breddar och fördjupar hon förslagen.

För Sveriges del handlar det om en rad förslag som vi måste förhålla oss till. Och när Storbritannien lämnar EU blir den redan viktiga relationen med Berlin ännu mycket viktigare.

Att förslagen än så länge mest är rubriker skall ses som en möjlighet. Det finns en öppning för att påverka med olika initiativ och inspel. Om ett Sverige på väg in i en valrörelse klarar det är väl tveksamt, men därefter kommer det inte att finnas mycket utrymme för att vänta.

Så nu lämnar jag Berlin för denna gång.

Det blev samtal i förbundskanslerns kansli, avslutningstal på Herti School of Governance och middag och samtal med Svensk-Tyska Handelskammaren på dess årsmöte.

Men snart är jag tillbaka i Berlin igen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: