Bilden och filmen i Ukraina.

KIEV: Ett hektiskt dygn för uppdatering av den politiska och ekonomiska situationen i Ukraina går till ända, och jag sitter och väntar på kvällsplanet hem till Stockholm.

När det gäller situationen i Ukraina är skillnaden mellan, om jag uttrycker saken så, bilden och filmen högst betydande.

Bilden vi för via media är oftast betydande problem. Att landets egna politiker ofta talar om korruptionen får denna att framstå som ett verkligt massivt problem. Och det finns mer som kan läggas till av problem till den bilden.

Men filmen är annorlunda, d v s om man ser var landet var och var landet är i dag.

Det är förvalsatmosfär i Kiev, och det har präglat alla de samtal vi haft – från unga aktivister i civilsamhällets olika organisationer till president och premiärminister. I mars nästa år är det presidentval, och i oktober därefter parlamentsval.

Jag minns väl situationen inför det föregående presidentvalet i maj 2014.

Då var Ukraina ett land på randen av ekonomiskt och politiskt sammanbrott. Yanukovich hade kört ekonomin i botten och tvingats in i ett tvångsberoende av Moskva. Och när han sedan flydde fältet invaderar Ryssland först Krim och satte därefter igång försöket att underminera och bryta loss hela södra Ukraina.

Det var inte ens säkert att det skulle gå att hålla ett presidentval i ordnade former.

Men det gick, och med ett imponerande resultat.

Och sedan dess har landet steg för steg tydligt kommit på fötterna. Under åren sedan dess är Ukraina tveklös det land i Europa som gjort flest och betydelsefullaste reformer på olika områden.

Den ekonomiska utvecklingen har vänt, även om tillväxten nu kring 3% ligger under de 5-7% som den skulle kunna vara med fullföljd reformpolitik.

Den massiva möjlighet till korruption som låg i subventioner och system med dubbla priser inom gassektorn – vi talar om mångmiljardbelopp – har helt och hållet avskaffats.

Och åtskilliga andra möjligheter i korruption har också täppts till. Inte minst gäller detta offentlig upphandling – som inte bara i Ukraina utnyttjades på ytterligt tveksamma sätt.

Åtskilligt återstår förvisso. Olönsamma statsägda företag som mest göder olika politiska intresse. Ett system för att ge licenser för utvinning av naturresurser som är allt annat än transparant. Ett system för tulluppbörd som ännu inte reformerats full ut.

Och olika nya mekanismer för att bekämpa korruption satts upp.

Samtidigt fortsätter andra reformer. En omfattande pensionsreform och en radikal omstöpning av det gamla sovjetiska systemet för sjuk- och hälsovårdssektorn nyligen beslutats.

På många sätt imponerande resultat.

Men nu formerar alla sig för val, och stämningen som den återspeglas i olika opinionsundersökningar är att många nog hade velat att förbättringar hade kommit snabbare och att man på olika sätt är missnöjd med delar av utvecklingen.

Det bubblar av tankar och initiativ. I presidentvalet kommer vi att se gamla kända namn kämpa mot helt nya och yngre krafter, och utgången är på intet sätt given. Detta är inte Ryssland.

Och hur partibilden kommer att se efter parlamentsvalet därefter är i hög grad oklart.

Men nu bär det hemåt.

Bilden av Ukraina är fylld med problem. Men filmen är genuint imponerande.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: