Snabba dialoger i Washington.

WASHINGTON: Åter ett dygn i den politiska förvirringen vid Potomacfloden. Denna gång för det årliga mötet med det internationella rådgivande rådet på Atlantic Council under dagen.

Men innan dess var det i går kväll den årliga stora middagen – 700 personer är ju en del – där priser och erkännanden av olika slag delas ut i närvaro av åtskilliga dem som är eller vill vara någonting i den amerikanska huvudstaden.

Detta år var det president Bush 43 som var i centrum, och han är tydligen en mycket sällan sedda gäst i staden.

I centrum stod det stora program han drog igång under son tid som president för att bekämpa HIV/AIDS i främst Afrika, och som alldeles uppenbart varit mycket framgångsrikt.

Att han kom till Washington var alldeles uppenbart relaterat till att han var orolig gör programmets fortsatta finansiering under Trump-administrationen. Och i sitt tal gjorde han mycket tydligt att hans syn på USA i världen var en annorlunda än den som i dag dominerar i Vita Huset.

På dagens möte blev det ty följande en del mycket tydliga meningsutbyten.

Vi hade två regeringsmedlemmar – handel och inre säkerhet – i våra diskussioner liksom nyckelpersonen i dialogen med främst Europa om Iran-frågan.

Och vad jag sade skulle inte ha varit någon överraskning för de som läst denna blogg. Övriga européer – en f d president i Polen, en f d utrikesminister i Spanien, en f d generalsekreterare i Nato – fyllde på i minst lika tydliga ordalag.

Men diskussionen var självfallet bredare än så, och frågor kring Kinas utveckling och relationerna till detta land upptog en betydande plats i dem. USA hade ju en stor delegation i Peking för att diskutera handelsfrågor förta veckan, och en stor kinesisk delegation är på ingång här.

Viktigare än den fråga om handelsbalanser som dominerar Vita Husets tänkande är dock de olika teknologifrågorna och kontrollen över dem under kommande år. Det är här som fokus rätteligen borde ligga.

Men nu bär det hem till Stockholm igen.

Hoppas det fina vädret fortfarande är kvar.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: