Positivt från Berlin men helt annorlunda från Rom.

STOCKHOLM: Gårdagens positiva besked var att det äntligen blir en regering i Berlin, och gårdagens bekymmersamma besked var att det kommer att dröja ett bra tag innan det blot en regering i Rom.

Den nya upplagan av den stora koalitionen ger nu stabilitet i Tyskland under denna mandatperiod. Så långt är det plus.

Och det gäller inte minst med den viktiga roll landet i allmänhet och Angela Merkel i synnerhet spelar i EU-samarbetet. I dessa tider av Trump och Putin är det synnerligen viktigt.

Men oroande är dels att man kan fråga sig hur mycket av dynamik och reformkraft denna regering kommer att ha, och dels att högerpopulistiska AfD med detta blir det officiella oppositionspartiet i Tyskland med de långsiktiga möjligheter till ytterligare stärkt position detta kan innebära.

Om var det således var mest plus från Berlin i går var det enbart minus från Rom med det resultat som det italienska valet gav.

Ett helt nytt partisystem vällde fram.

De två tidigare stora partierna Partido Democratico – socialdemokratiskt men arvtagare också till det en gång så starka kommunistpartiet – och Forza Italia – en gång skapat av Berlusconi för arr ge landet ett modernt borgerligt parti efter kollapsen för de gamla Kristdemokraterna – minskade dramatiskt.

Och landets två största politiska partiet är nu i stället allmänpolitiska M5S och högerpopulistiska Lega, med det förra dominerande i landet södra delar och det senare i dess nordliga.

Att undersökningar tyder på att 44% av alla upp till 30 år röstade på M5S visar djupet av krisen för det etablerande politiska systemet i Italien.

Lega har tveklöst surfar på motstånd mot en migration över Medelhavet som upplevts som okontrollerad och på uppfattad ovilja från det övriga Europa att hjälpa till tillräckligt med att hantera situationen.

Och M5S har trotsat den genuina inkompetens man visat inte minst i sitt styre av staden Rom och ridit på växande misstro mot de tidigare då dominerande politiska kratrarna. Medan förra året Berlusconi svepte hem regionalvalen i Sicilien var det nu M5S som tog de rösterna.

Vad som kommer att komma ut ur detta är i hög grad skrivit i stjärnorna. Ingen mer rimlig koalition förefaller i detta läge vara möjlig, och att Lega och M5S skulle gå i koalition och med hjälp av ett litet och än mer extremt parti gå majoritet i parlamentet förefaller nog fortfarande mindre sannolikt.

Det som Italien behöver är rejäla strukturella ekonomiska reformer för att bryta en längre period när man successivt allt tydligare kommer på efterkälken i Europa – även om det finns delar av inte minst norra Italien som mitt i det allmänna eländet klarar sig bra.

Att detta skulle kunna komma ut detta valresultat framstår som milt sagt mindre sannolikt. Och därmed är det så gott som ofrånkomligt att denna del av den italienska krisen kommet att fortsätta.

Hur detta kommer att påverka EU i övrigt återstår att se.

Med en regering äntligen på plats i Berlin frustar man i Paris av iver att dra igång en ambitiös EU-reformeringen inte minst vad gäller ekonomisk styrning av eurozonen. Men med påtagliga risker för en mindre seriös finansiell hantering i Rom kommet det knappast att bli alldeles enkelt.

Och också andra röster gör sig nu gällande i den diskussionen. I helgen höll den nederländske premiärminister Rutte i Berlin ett s k linjetal om EU som visar vägar framåt men som också markerar tydligt att det på viktiga områden finns gränser för hur långt man är beredd att gå.

Var Sverige finns i dessa diskussioner är inte alldeles lätt att veta.

Med vad som händer och sägs i Rom och Haag påverkar också oss.

Och EU är allt viktigare också för oss i dessa tider av såväl Trump som Putin.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: