Dynamiskt i Tirana.

TIRANA: Efter ett dygn i Berlin med styrelsemöte och mer officiell öppning av vårt kontor – av ingen mindre än president Steinmeier – anlände jag starkt försenad mitt i natten hit till den albanska huvudstaden för en dag av samtal.

Det var åtskilliga år sedan jag var här. Under mina åtta år som utrikesminister kom jag aldrig hit, men under decenniet och mer dessförinnan hade jag dock varit i landet åtskilliga gånger.

Tirana har förändrats. Staden attraherar allt fler, och man märker nu en europeisk vitalitet som förr var påtagligt undanträngd. Snart finns nog – på gott och ont – halva landets befolkning här. Sedan jag kom hit första gången har staden blivit flera gånger både större och bättre.

Och Albanien rör sig framåt. Just nu är den stora frågan om man i juni kommer att få grönt ljus för att inleda förhandlingar om medlemskap i EU eller ej.

Balkan är tillbaka på EU:s dagsordning.

Så kring detta kretsade våra samtal under den intensiva dagen här.

Tiranas borgmästare. Albaniens president. Landets premiärminister. Oppositionspartiernas ledare. Studenter vid universitetet. Viktigare ambassadörer. Och en del gamla vänner som inte passar i någon av dessa kategorier.

Intensivt. Och påtagligt intressant.

Utmaningarna är många. Det talas mycket om reform av rättsväsendet, om korruption, om kamp mot organiserad brottslighet och om nya narkotikasmugglingsligor. Och EU ses som nyckeln till att försöka få bukt med allt detta.

Men vi talade också mycket om de vidare regionala utmaningarna.

Tidigt i morgon bitti bär det vidare i riktning Kosovo.

Först till det ortodoxa klostret Decani i södra delarna av landet. Balkan har många vackra platser man vill återvända till, och denna tillhör dr vackraste.

Sedsn vidare till Pristina. President, premiärminister, oppositionsledare. Och det är dessutom en politiskt mycket laddad dag i Pristina.

Men till detta får jag anledning att återkomma.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: