Vadan och varthän i Davos

DAVOS: En svag sol lyser även denna morgon över den lilla ort i de schweiziska alperna som dessa dagar attraherat ett 70-tal stats- och regeringschefer från olika delar av världen och oräkneliga andra mer eller mindre relevanta personer med olika företag självfallet dominerande.

Jag har varit med om åtskilliga av dessa möten sedan i alla fall början av 1980-talet, och det har varit både upp och ned för världen i olika avseenden sedan dess.

Det senaste decenniet har på ett eller annat sätt dominerats av de olika efterchockerna efter den globala finanskrisen 2008, men detta är nog året när den globala ekonomin i dess helhet på allvar rest sig från dessa.

När IMF på mötets första dag presenterade sin bedömning av den den globala ekonomin var det första gången på åtskilliga år som man reviderade upp din tidigare prognos. Man räknar med en global tillväxt på 3,9%.

Det går bra för världen just nu – i ekonomiskt avseende.

Och det är självklart att det har präglat mycket av diskussionerna här.

Stats- och regeringschefer har paraderat gör att attrahera investeringar och intresse till sina respektive länder och regioner.

Mest påtagligt i fallet Indien, med stort anförande av premiärminister Modi när mötet öppnade i tisdags.

I övrigt är bilden självfallet mer blandad.

I går eftermiddag damp president Trump ner mitt i det möte som ofta framställts som symbolen för den i alla fall ekonomiskt liberala världsordning som han ofta riktat sitt verbala raseri mot.

Och i eftermiddag är dags för honom att med ett anförande avsluta årets möte. Världens uppmärksamhet kommer att riktas mot vad han har att säga.

Säkert blir det mycket om ökade börsvärden, om mer eller mindre bra avregleringar och om den skattereform som efter sedvanligt tumult gått igenom i kongresssn. Att börser i andra länder i världen i allmänhet gått upp ännu mer kommer nog knappast at poängteras.

Vad han kommer att säga i handelsfrågorna blir det viktiga.

Här håller hans politik nu på att gå från att bara ifrågasätta och dra sig ut till en mer aktiv protektionism, och det är ingen tillfällighet att så gott som alla andra anföranden här under dessa dagar varnat för just detta.

Men när han i Davos stiger upp i talarstolen här kommer jag i Zürich redan att ha satt mig på ett flygplan till en annan del av världen.

Jag får återkomma till vad det stabila geniet – uttrycket är ju hans eget – möjligen har att säga.

Mycket mer skulle kunna sägas. Tusentals människor från olika delar av världen – från unga entreprenörer till erfarna statsmän – har minglat runt under dessa dygn i tusentals olika möten och sammankomster om bokstavligen allt mellan himmel och jord.

Det är de stora eleganternas dans som dominerar media – men det är nog de små oväntade mötena som i det långa loppet betyder mera.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: