Hem från Zürich – men snart tillbaka.

ZÜRICH: Hemåt härifrån efter något dygn av mer strategiska diskussioner i en krets som brukar träffas här med det schweiziska försvarsdepartementet, men också universitetet här, som drivande motor.

Och det blir i allmänhet en avstämning av olika frågor som det finns anledning att hålla uppmärksamheten på.

På samma sätt som vid några tidigare möten är det slående hur olika frågor med anknytning till kärnvapen är på väg tillbaka, och undertonen i de olika diskussionerna är påtagligt oroad.

Allra främst handlar detta självfallet om Nordkorea.

Nu blir det med största sannolikhet lite av en paus i krisen under vinterolympiaden i Sydkorea, men mer än så blir det knappast.

I Washington fortsätter diskussionerna om olika möjligheter för en mer eller mindre begränsad militär operation för att slå mot Nordkoreas robot- och kärnvapeninstallationer. Att ge Pyongyang en ”blodig näsa” snarare än att slå ut landet och regimen skulle vara avsikten.

Men det är en mycket farlig option. Och jag har inte mött någon som är särskilt säjer på att msn har tillräcklig kunskap för att i ett slag beröva regimen i Pyongyang dess kärnvapen.

Och misslyckas man med det är sannolikheten för att regimen utnyttjar det man har för att slå tillbaka långt ifrån försumbar, och det även om man hotat med den hemskaste vedergällning om den gör det.

Att Trump vill manövrera sig bort från avtalet med Iran tillhör självfallet också den bekymmersamma bilden.

Nu försöker man få EU – mer specifikt: London, Paris och Bryssel – att gå med på olika tilläggskrav på Iran som påtagligt skulle modifiera avtalet.

En del av detta är möjligen hanterbart, men annat är det näppeligen. Men denna fråga kommer med all sannolikhet att vara i fokus när utrikesminister Tillerson kommer till Europa för olika samtal under den kommande veckan.

Men till den bekymmersamma nukleära bilden hör ju självfallet också förskjutningar i den ryska doktrinen och den modernisering som där pågår.

USA kommer nu dessutom att komma efter.

Noteras kan att USA härom dagen publicerade en offentlig sammanställning av sin nya försvarsdoktrin som inte saknar intresse.

Medan kampan mot terrorism dominerat amerikanskt tänkande sedan 2001 förkunnas nu att det nu i stället handlar om motsättningen från olika strategiska rivaler, nämligen Kina och Ryssland i nu nämnd ordning.

Och det är en förskjutning med betydande implikationer på många områden.

Notabelt är också att försvarsdoktrinen har en påtaglig annorlunda och mer positiv ansats när det gäller det överordnade internationella systemet än den mer övergripande strategi som publicerades av Vita Huset strax före jul.

Nu blir det Stockholm för mig, men på tisdag bär det tillbaka hitåt för några dygn på det traditionella stora Davos-mötet ett par timmars bil- eller tågväg härifrån.

Som vanligt blir det parad av talare. Indiens Modi på tisdag, Frankrikes Macron och möjligen Tysklands Merkel på onsdag och – än mer osäkert efter budgetkraschen i Washington – USA:s Trump på fredag.

2 Responses to Hem från Zürich – men snart tillbaka.

  1. Pirjo Hamilton skriver:

    Lite politisk kosmetika under OS känns ändå bra från så här långt håll. Jag saknar ändå information om Kinas och Nordkoreas relationer. Kina är väl ändå Nordkoreas ända ”kompis”. Läser gärna mera om detta.

  2. stig2entreprenoren skriver:

    NK är en stor marknad nära SK med behov av i stort sett allt.
    I stort sett alla kan se och förstå vad som hänt under 60 år med ”Race to the bottom”. Märkligt att världens klokskap inte skulle kunna sippra in på något sätt utan att kärnvapenkrig är alternativet.
    De 22 NK olympierna borde få kunna åka hem från OS i en Kia eller Hyundai fullastad med mat tillsammans med en plan för hur alla NK familjer kan följa.

%d bloggare gillar detta: