Och så är det slut på helgerna.

STOCKHOLM: Så går då helgerna mot sitt slut, och verksamhet av slag drar så sakta igång.

Nåja, i den ortodoxa världen, som ju ligger kvar på den gamla kalendern, är det julhelg just ju.

Vilka konsekvenser protestvågen i Iran kommer att få på sikt återstår att se, nen blir självfallet viktigt stt följa.

De mer konservativa krafterna kommer självfallet att utnyttja protesterna till att försöka att bromsa framför allt ekonomiska reformer av olika slag, och i största allmänhet hävda att det mesta var inspirerat av den illvilliga omvärlden.

Och risk finns ju att Trump-administrationen kommer att utnyttja protesterna för sina egna syften på ett sätt som spelar de reaktionära krafterna i landet i händerna.

I morgon inleds i Teheran en konferens om regionala säkerhetsfrågor med internationellt deltagande som möjligen kan ge en eller annan signal om hur politiken kommer att utvecklas, även om jag misstänker att det är för tidigt.

Notabelt har ju varit att många av de krafter som bar upp den stora protestvågen 2009 denna gång valt att ställa dig vid sidan av. Det fanns hos dem tydligen en visst rädsla för de politiska effekterna.

Men att landet behöver reformer och förändring har dessa protester visat med nya tydlighet.

Under den kommande veckan sker förhoppningsvis ett möte mellan Nord- och Sydkorea i Pammunjon i den demilitariserade zonen, och möjligen leder det till i alla fall en temporärt lägre spänningsnivå.

Vinterolympiaden är viktig, och USA har skjutit upp de militärövningar i Korea man planerat för den perioden. Förhoppningsvis blir det en motsvarande återhållsamhet från nordkoreansk sida.

Men därefter är nog sannolikheten högst betydande, om inga avgörande politiska förändringar sker, för att vi får se fortsatta robot- och kanske också kärnvapenprov från nordkoreansk sida.

I Berlin har i dag de formella s k sonderande samtalen om en ny stor koalition startat, och tanken är att en kombination av stora delegationer och ett betydand antal arbetsgrupper skall komma fram till huruvida det finns tillräcklig grund gör att gå vidare med formella förhandlingar mellan partierna,

Att påstå att regeringsbildning i Berlin inte sker med viss grundlighet vore definitivt att fara med osanning.

Under tiden Berlin söker sig fram till en ny regering, London våndas med sitt Brexit och Rom försöker formera krafterna inför det kommande parlamentsvalet utvecklar president Macron i Paris aktivitet i snart sagt alla riktningar.

Efter samtal med Turkiets president Erdogan i Paris härom dagen är det nu ett tre dagars besök i Kina för överläggningar som står på det hektiska programmet.

På den europeiska fronten i övrigt må noteras att det kommande helg är första omgången i presidentvalet i Tjeckien.

Sittande president Zeman, som bestämt inte tillhör mina favoriter, ställer upp för omval och leder i undersökningarna, men kommer sannolikt inte att klara en seger i den första omgången.

För min del blir det fortsatta dagar hemma, men i slutet av veckan bär det av till Vilnius i Litauen för traditionella s k Snow Meeting. Jag var inte där förra året, men har annars försökt att komma. Det brukar vara en bra början på året.

Förra året firades med besked 100 år av ett självständigt Finland, och detta år är det dags för motsvarande firande i först Litauen, sedan Estland och därefter Lettland.

Och det är självfallet viktigt också för oss att uppmärksamma, och att kanske blicka tillbaka på det tumultartade skeendet när med slutet av det första världskriget såväl det tyska kejsarväldet som det tsarryska imperiet föll samman och gamla och nya stater kunde träda fram på den politiska scenen i vår del av världen.

One Response to Och så är det slut på helgerna.

  1. Folk o Försvar i Sälen?

%d bloggare gillar detta: