God Jul! Från den eviga staden.

ROM: Det blir den eviga staden för mig dessa juldagar. Solen lyser, temperaturen ligger hyggligt över tio grader och borden på uteserveringarna är oftast upptagna, även om det självfallet kräver ytterkläder.

Italien självt rör sig fram mot parlamentsval den 4 mars, men vad de kommer att resultera i är höggradigt osäkert.

En återkomst för ambitiöse Matteo Renzi som premiärminister är mindre sannolikt, men den icke-socialistiska sidan är samtidigt splittrad och saknad tydlig ledare.

Populiska Grillo håller sin position i mätningarna trots tydligt kaos på de platser i Italien där man lyckats få sin kandidat vald. Rom självt är ett exempel på det.

Men staden Rom bjuder alltid på mycket med sin rika historia. Också om man skulle ja främst svenska glasögon på sig.

Hit har svenskar kommit under århundraden, några för att söka tillflykt, många för att söka inspiration.

Den Heliga Birgitta är väl förmodligen den enstaka svenska personlighet som genom historien gjort starkast intryck på både sin samtid och sin eftervärld. Hon tillhör nu dessutom Europas skyddshelgon.

Och det lilla klostret vid Piazza Farnese där hon också dog är en del av Sveriges historia i många avseenden.

Till mäktiga Palazzo Farnese snett emot – numera Frankrikes ambassad, och sannolikt den mest imponerande ambassadbyggnaden i världen – kom trehundra år senare under en tid Drottning Kristina sedan hon avsagt sig både sin krona och sin protestantiska tro, och också hon kom att bli en betydande gestalt som satte sina avtryck i påvarnas stad.

Över porten genom den gamla stadsmuren vid Piazza del Popoli står fortfarande skrivet om hennes magnifika intåg i staden i slutet av 1655. Och hon fick sin sista vila i själva Peterskyrkan.

Och listan kan göras längre.

Gustav III med sitt starka kulturella intresse och sin fåfänga var alldeles självklart här, och århundradet därefter vallfärdade generationer av skandinaviska kulturpersonligheter hit för att inspireras av de klassiska arvet.

Ett elegant svenskt institut finns det självklart här för att föra vidare studier av inte minst det klassiska arvet, men också arkeologi har utvecklats till ett betydande intresse. Kung Gustav VI Adolf kom ju ofta hit för att forska i etruskiska fornlämningar, och institutets källare är fyllt av fynd från dessa insatser.

Den europeiska politiken brukar ju ta paus under dessa helger, och förhoppningsvis blir det så också dessa dagar.

Oroande tecken när det gäller den ryska konflikten med Ukraina kommer jag alldeles säkert att ha anledning att återkomma till. Det finns dessvärre anledning att befara att konflikten kommer att intensifieras när alla de olika helgerna är över.

På andra sidan Atlanten har Trump fått igenom en skattereform vars effekter säkert kommer att dominera den amerikanska politiska debatten fram mot kongressvalen under kommande höst. Inte mycket har gått hans väg i övrigt, men ekonomin går bra, och detta har han dock fått igenom.

Jag har ju här tidigare kommenterat hans nya nationella säkerhetsstrategi, och det har jag i dag gjort lite mer utförligt i en av mina kolumner för Washington Post. Länk till den finns genom mitt Twitter-konto.

Men med detta önskar jag alla de som av det ena eller andra skälet följer denna blogg en riktigt God Jul!

2 Responses to God Jul! Från den eviga staden.

 1. Hej Carl Bildt!
  Följer gärna ”Alla Dessa Dagar”. Gjort det i många år. Intressant. Fortsätt skriva.
  En annan som skriver – twittrar – direkt från den dagsaktuella situationen är president Trump. Även det är alltid i hög grad intressant.
  Trump och GOP har genomfört mängder av reformer. En del av detta måste väl även du tycka är utmärkt och intressant. Och framför allt är väl skattereformen något som kommer att påverka hela världen mycket positivt. På liknande sätt som våra jobbskatteavdrag fortfarande driver svensk ekonomi positivt . Varför undviker du och många andra konsekvent att diskutera det positiva som hänt i USA det senaste året. Förklara gärna det i dina kommande texter. Jag tror vi är många som är intresserade av dina synpunkter.
  God helg. Ha så trevligt i Rom.

  vh
  Clemens Paal
  clemens@paal.se

 2. Åke Jarlén skriver:

  God Jul o Gott Nytt År, Carl. Hoppas du hinner med lite lugn och ro över julen och att 2018 blir ett år med mycket godsaker tii dig.
  Åke Jarlén, Helsingborg

%d bloggare gillar detta: