Fälldin och nordeuropeisk säkerhet.

STOCKHOLM: En kväll hemma och avnjuter SVT:s dokumentär om Thorbjörn Fälldin, som jag tycker är både välgjord och intressant. Att det handlad om en tid som jag i min ungdom mycket påtagligt levde med i har måhända sin betydelse.

Jag ser att en och annan på vänsterkanten har lite svårigheter med den bild av Fälldin som presenterats. Det är lite ledsamt. Att skilja på sak och person har jag alltid tyckt vara viktig.

Det finns viktiga frågor där jag förvisso inte delade hans uppfattning. Men det förhindrar inte att jag hade och har en djup respekt för ärligheten i de övertygelser han hade, och för de insatser han gjorde under sin politiska gärning.

Det är ett Sverige som till stora delar svunnit som träder fram i denna dokumentär. Inte minst det senaste kvartseklet har inneburit mycket betydande förändringar. Men det gör inte programmen mindre sevärda – tvärt om.

Min dag har annars till stor del tillbringats på ett seminarium här i Stockholm som Atlantic Council ordnade om den säkerhetspolitiska utvecklingen i det vidare nordeuropeiska området. Experter och debattörer från en rad länder fanns på plats med sina perspektiv.

Och det var en välbehövlig vidgning av perspektiven i en svensk säkerhetspolitisk diskussion som stundtals förefaller att ha fallit ner i en Gotlands-fixeringdom lätt leder för långt.

Här diskuterades allt från Thule-basen på Grönland över rysk bastionsstrategi i Norska Havet till asiatiska konflikter inverkan på amerikanska möjligheter vid europeiska konflikter och risker när det gäller nya kryssningsrobotar och nya missilförsvarssystem.

Förhoppningsvis kommer seminariet upp på webben så att de mer intresserade har möjlighet att ta del av i alla fall valda delar.

Och i morgon blir det tidig start – det är Lucia!

One Response to Fälldin och nordeuropeisk säkerhet.

  1. Fälldin dagtingande med sitt politiska samvete för att behålla taburetten liksom MP idag men båda minnes programmen speglade en svunnen tid men ack så nära mycket bra

    Intressant att notera är att i Sverige kan man inte som i UK (Brexit) ha folkomröstningar (ATP/kärnkraft) med två alt vilket vore det naturliga utan med tre!

    Gardera med ”Khryss” som Putte Kock skulle ha sagt !

    Vad säger det om svenska politiker ….- vingel puttrar och otydliga eller bara i avsaknad av civilkurage ?

%d bloggare gillar detta: