Vid telefonen hemma i Stockholm.

STOCKHOLM: Arbetsdag hemma i Stockholm, om än mest med olika telefonkonferenser i olika ärenden i olika organisationer.

Här förblir jag också under morgondagen, men på onsdag bär det av i riktning Washington för några dagar av olika samtal där.

Under början av detta år var jag ju i Washington mer än var fjärde veckan men sedan sommaren har jag inte varit där, och ett element av stabilisering i Trump-administrationen har väl rimligen inträffat sedan dess.

Men det återstår att se.

Och från Washington bär det sedan vidaste till södra Tysklands bergiga regioner för andra samtal i besläktade ämnen.

På EU-fronten är det denna vecka toppmötet mellan EU och Afrika i Abidjan som dominerar agendan. Relationerna med Afrika har ju prioriterats upp högst avsevärt under de senaste åren, och även om det främst är migrationsfrågorna som drivit detta är det självklart en i grunden välkommen utveckling.

I Berlin har den komplicerade regeringsfrågan nu rört sig mot möjligheten av en ny upplaga av den stora koalitionen mellan CDU/CSU å den ena och SPD å den andra sidan.

Ingen torde se det som en särskilt attraktiv möjlighet, men nu är ju det parlamentariska läget som det är, och att döma av de opinionsundersökningar som publicerats skulle ett nyval knappasts förändra den saken.

Det blir alldeles säkert hårda s k sonderande samtal, och sannolikt kommer SPD att kräva ett rätt högt pris för sitt deltagande.

Blir det till slut en överenskommelse skall denna därefter godkännas dels av en partikongress i CDU och dels av en medlemsomröstning i SPD. Jag skulle anta att det krävs en kongress även i CSU, där man annars för ögonblicket mest är upptagen med annat.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: