Liturgin består med verkligheten har förändrats.

ZÜRICH: I dag hamnade jag således här för en eftermiddag och kväll med intresseväckande diskussioner om globaliseringens olika aspekter.

Det var UBS Center vid Zürichs universitet som hade inbjudit ett antal personer från när och fjärran för diskussioner över detta ämne. En handfull amerikanska professorer och från Europa Leszek Balzerovic från Polen och sedan jag själv.

Och som vanligt visade det sig att amerikanska ekonomiprofessorer kanske inte är de allra bästa på att bedöma utvecklingen i Europa – men det blev spänstiga diskussioner och mer enighet än oenighet.

Jag tillhörde de som tydligt och klart talade om globaliseringens fördelar, och samma gjorde självfallet Leszek Balcerovic. I grunden gjorde de amerikanska professorerna det också, men med lite mer snirklar i resonemangen.

På den vidare scenen undetecknade i Bryssel i dag större delen av EU-länderna ett åtagande om att inleda ett s k permanent och strukturerat samarbete på försvarsområdet. Pesco heter detta numera på EU-språk.

Och till dessa hörde också Sverige.

Vad detta mer konkret kommer att resultera i återstår att se. För dagen är det ett allmänt åtagande i förening en uppsjö av mer eller mindre relevanta förslag för vad man kan göra tillsammans.

Sverige har med stor generositet erbjudit EU-länder testverksamhet vid vår provanläggning vid Vidsel. Vad som är genuint nytt i detta vet jag inte – vid Vidsel har bedrivits mycket internationell verksamhet sedan åtskilliga år tillbaka.

Det intressanta blir om det går att gå ihop någon operativt relevant helhet av de olika förslag som nu lagts på bordet.

Jag skulle misstänka att det kommer att ta sin tid, och om det kommer att svara mot de förväntningar som jag mötte i Paris för en vecka sedan tror jag är skrivet i stjärnorna.

Men principiellt är steget självklart viktigt och bra. Vi behöver alldeles uppenbart ett starkare försvarspolitiskt samarbete i Europa.

Och vi behöver också visa på både viljan och förmågan att genomförs också krävande gemensamma operationer. Med all respekt för vad som uppnåddes i dag – där är vi ännu inte.

Den svenska regeringen underströk i sitt pressmeddelande att detta på intet sätt påverkar den militära alliansfriheten.

Det kan man formellt sett alltid säga, men reellt har denna ju upphört att existera sedan ett antal år tillbaka.

Liturgien består, och rabblas när så anses passande, men verkligheten har i grunden förändrats och det vet självfallet de flesta.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: