Bra start för dialog om vår framtid i Europa.

BRYSSEL: I dag är det för mig snabb utflykt till Bryssel för några möten, och sedan bär det tillbaka till Stockholm igen.

Mellan möten här nere läser jag igenom vad Stefan Löfven hade att säga i sitt linjetal om Europa i Uppsala i dag.

Han tog sitt avstamp i den imponerande och gripande minnesceremonin för Helmut Kohl i Strasbourg i början av sommaren.

Och hans ansats var positiv på ett sätt som jag har all anledning att instämma i:

Med ett framgångsrikt Europa ökar förutsättningarna för ett framgångsrikt Sverige. Jag är övertygad om att vi har många utmaningar som bara kan lösas gemensamt. Därför kommer jag och min regering att fortsätta arbeta för ett bättre och starkare EU.”

Huvuddelen av det han hade att säga råder det bred och positiv enighet om i Sverige – även om delar av Miljöpartiet måste ha svalt hårt inför detta tal, och såväl vänsterpartiet som Sverigedemokraterna förvisso står för en annan linje.

Försikig antydde han att det vore bra om vi vore med också i bankunionen, och talade enbart positivt om eurosamarbetet och dess betydelse också för Sverige. Och trogen viktig svensk tradition var han tydlig om vikten av ett EU som står för fri handel över världen.

Han talar mycket om den s k sociala pelaren, och det må han göra, men det är till stora delar ett luftslott som må vara av inrikes betydelse i olika länder, men inte nödvändigtvis kommer att innebära så mycket konkret.

Talet är, på goda grunder, bekymrat över konsekvenserna av Brexit, och talar om vikten av att bygga nya koalitioner för att i någon utsträckning kompensera för de negativa effekter detta har för våra gemensamma möjligheter. Det är viktigt.

Överlag finns det självfallet all anledning att applådera att statsministern håller ett linjetal om EU-samarbetet.

Det ger vår stapplande debatt i dessa frågor lite bränsle, och ger dessutom en plattform för Sveriges agerande i de olika EU-organen.

Så detbär bara att hoppas att hans tal i dag blir inledningen till en mer framåtsyftande Europa-debatt.

Det finns mycket att säga.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: