Moderat nystart i Örebro.

ÖREBRO: Att stämningen är mycket god här på den moderata arbetsställen omvittnas inte minst av den mängd av journalister som tagit sig hit för att ta temperaturen på partiet efter en påtagligt besvärlig period.

Själv kom jag hit i går kväll för att vara med på middag med partiets internationella gäster, och sedan för att i dag inte minst lyssna på Ulf Kristerssons anförande.

Och det gjorde jag tillsammans med inte minst Ulf Adelsohn och Fredrik Eeinfeldt.

I sitt tal satte Ulf Kristersson tydligt de viktigaste prioriteringarna för inrikespolitiken under de kommande åren: Jobben. Bidragen. Rättstaten.

Och det tror jag ligger i huvudsak alldeles rätt.

Av dessa prioriteringar följer så steg för steg de olika sakpolitiska förslagen, och åtskilliga av dem finns alldeles säkert i det omfattande material som under Anna Kinberg Batras ledning tagits fram inför denna stämma.

Mycket handlar de facto om uppgiften att se till att alla de som inte minst i den stora vågen 2015 kom som flyktingar till Sverige.

Invandringsfrågorna är nu mindre kontroversiella än tidigare – det har skett betydande förskjutningar under de senaste åren – och det är nog inte där de största utmaningarna ligger.

Nu handlar det främst om integrationspolitiken, och här är motsättningarna fortfarande betydande. Den griper ju in i skattepolitik, arbetsmarknadspolitik och utbildningspolitik, men också i utformningen av bidragssystemen.

Och här har Sverige inte råd att misslyckas under de kommande åren. Konsekvenserna skulle bli allvarliga för stabiliteten i vårt samhälle.

Sedan behöver vi ju också en politik för att göra det möjligt för människor att komma från andra delar av världen till oss för att arbeta.

Innan jag satte mig på tåget hit till Örebro i går åt jag lunch på ett av våra under de senaste åren mest framgångsrika nya digitala företag. Och lärde mig att 80% av de programmerare de nu rekryterar kommer från andra landet eftersom de helt enkelt inte httar tillräckligt många i Sverige.

Samma sak har jag hört från andra liknande snabbväxande framgångsföretag tidigare. Låter vi inte människor flytta till Sverige finns det långsiktigt en risk för att våra framgångsrika nya företag kommer att flytta till dem.

Av utrikespolitik fanns det inte mycket i Ulf tal i dag, men han gjorde en stark markering och en tydlig utfästelse om försvarspolitiken, och det är självfallet viktigt.

Utrikes- och Europa-politiken kommer.

Jag vet att han mot slutet av den kommande veckan styr kursen mot Bryssel för såväl EPP-toppmöte som andra möten och samtal där.

De frågorna är viktiga för varje svensk regering – också en ny alliansregering nästa höst.

4 Responses to Moderat nystart i Örebro.

 1. Nils Ankarcrona skriver:

  ”Mycket handlar de facto om uppgiften att se till att alla de som inte minst i den stora vågen 2015 kom som flyktingar till Sverige.”

  Vad menas med denna fras? Skall vi ta hand om dessa och fortsätta daltandet!

  Ulf är inte tillräckligt vass, de flesta stannar nu hos SD.

  ________________________________

 2. Ditt staffage TV framträdande – kongressens höjdpunkt 👍

 3. slaszlos skriver:

  Migrationsspöket mörkas med ordet ” flyktingar ” , vilket enligt FN´s statistik under 2015 av dem 2.5 miljoner migranter bara var 2,56% bedöms som flyktingar. Av dem 165 000 hur många är kan bedömas 4225 individer ( 2,64%)…Hur som helst önskar M hoppa över denna verklighet att skydda statens människohandeln vilket har pågått i ½ seklet vid vilket alla regeringarna varit inblandade och samarbetet med marknadskrafteter kan inte beskyllas felet bara på EU. Utan tvekan inrikes och utrikes klimatet är hårdnat redan vilket blir ännu mer påverkat av USAs varning i sin utrikespolitik mot Nord Korea och Iran samt antisemitiska länder typ Sverige vilket samarbetar med likasinnade länder och terrororganisationer i skuggan av ”utrikes-och Europa politiken kommer ” utspelet.. Integrationspolitiken beroende av hur säkerhetspolitiken skall sköta sitt viktigaste uppdraget att skydda landets och medborgarnas säkerhet mot infiltrationer av agents-och spionage samordnat av främmande makters tjänster med aktuella regeringsmakten och sina koalitioner vilket orsakar att Konungariket är ett rasistiskt, antisemit och terrorland orsakat just av statens människohandeln och blandningen av politiska flyktingar enligt Genève Konventionens bestämmelse 1951 med lyxsökare, kriminella, agenter och spioner med enorma skaror av angivare i främmande makters tjänster. Man bör hoppas efter vänstersocialisternas förräderi mot landet och medborgare blir en varningssignal för kommande regeringarna för faran för blindheten i det helvetet vilket är kantad av den goda avsikter.

 4. Gustav Perman skriver:

  Jag hörde Kristersson använde det nya modeordet – vi har varit naiva- angående migrationspolitiken.Jag har även hört Löfven använda ordet naiv angående terrorism.
  Att vara naiv låter ju inte så farligt.Synonymer till naiv är barnslig,dum,korkad.
  Att säga vi har varit barnsliga,dumma och korkade låter lite mer allvarligt och bör helst användas av politikerna

%d bloggare gillar detta: