I morgon toppmöte mellan EU och Indien.

NEW DELHI: Alldeles strax hoppas jag lyfta härifrån för att via Helsingfors ta mig hem till Stockholm igen.

Tidningarna i dag domineras av ett anförande av premiärminister Modi i går där han bemöter dem som läst in för mycket i den lätta försvagning av siffrorna för tillväxyrn som noterats efter de stora omläggningar jag skrev om i går.

I morgon är det här i New Delhi dags för toppmöte mellan EU och Indien, med den samlade EU-ledningen på plats för en dag av samtal. Och det handlar om en viktig relation som kanske inte alltid fått den uppmärksamhet som den förtjänar.

Också för Sverige är relationen viktig, och det var bra att notera att statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren nu var här för överläggningar också med sin indiska motpart i utrikes- och säkerhetsfrågor.

Det är en viktig dialog som det är alldeles utomordentligt att vi upprätthåller.

Vi behöver bredd och djup i vår relation med vad som inom ett decennium blir världens befolkningsmässigt största land och sedan länge är världens största demokrati.

Svenskt näringsliv har en stark närvaro i Indien sedan mycket lång tid tillbaka, men det finns alltid nya intressanta möjligheter.

Ericsson är stark inom den snabbt växande telekommunikationssektorn, även om konkurrensen är stark. Och Saab och Gripen är nu ett av de två alternativ som man väljer mellan när det gäller ett nytt enmotorigt stridsflygplan till det indiska flygvapnet.

Det är ett mycket stort åtagande det handlar om, eftersom man vill att flygplanen skall tillverkas här i Indien, men inte i den klassiska statliga flygindustri som man hitintills försökt att hålla under armarna.

En nu flygindustri skall bygga upp för att leverera ett flygsystem som ju kommer att vara i tjänst i åtskilliga decennier. Det är en betydande uppgift.

Tekniskt och taktiskt talar det allra mesta till Gripens fördel inför det avgörande som kommer, men politiskt kommer sannolikt president Trump att sätta betydande kraft bakom amerikanska F16-alternativet.

Och relationen med USA har blivit allt viktigare för Indien. Försvarsminister Mattis för här för bara någon vecka sedan, och inte minst vad gäller Afghanistan har synsätten i Washington och New Delhi kommit varandra påtagligt mycket närmare.

Annars är det Kinas skugga som noteras tydligast i den utrikespolitiska diskussionen här. Motsättningen i det avlägsna Doklam-området högt uppe i Himalaya har visserligen för stunden avvecklats, men det finns en ständig farhåga för kinesiska ambitioner i dessa områden med gränser som inte alltid är accepterade.

Och därtill kommer Kinas ambitioner att bygga ut olika former av infrastruktur ner genom Pakistan, i Indiska Oceanen och genom Centralasien. Att premiärminister Modi bygger ut relationen med Japan och premiärminister Abe – japanska snabbtåg skall nu byggas – har självfallet också detta som viktig bakgrund.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: