Dialoger vid Östersjöns strand.

SOPOT: Strålande sol vid de strålande sandstränderna här strax utanför Gdansk i norra Polen.

Och här samlas mer än tusen uvudsakligen polska deltagare till åtets European Forum for New Ideas – en tradition som inleddes under det polska EU-ordförandeskapet 2011 och som fortsatt varje år sedan dess.

För min del handlade det om att delta i en dialog med ett antal f d presidenter eller premiärministrar från Europas olika delar, men också att ge mina bidrag till mötets diskussioner om den digitala omvandlingens olika utmaningar.

Och det var bara två av de mängder av möten, diskussioner och seminarium som ägt rum här sedan mötet drog igång i onsdags.

Men förutom att delta i olika diskussioner är detta för mig också en bra möjlighet att höra olika röster om utvecklingen här i Polen.

Dagens Polen är ett påtagligt och djupt kluvet samhälle.

Ett modernt och europeiserat Polen, och ett påtagligt mer konservativt Polen som inte sällan definierar sig i motsats till det förra. Och i dag är det ju det senare Polen som sitter vid den politiska makten med allt vad detta innebär.

Hur EU skall förhålla sig till detta Polen är ingen alldeles enkel fråga.

Att det finns värderingar och principer som måste respekteras är en självklarhet, även om definitionen av dessa inte alltid är alldeles enkel. Domstolsväsendet oberoende är en viktig del av vår uppfattning om hur en europeisk demokrati skall fungera.

Samtidigt är det tydligt att konfrontationen med Bryssel snarast spelar den regerande makten i händerna, även om också den goda ekonomiska utvecklingen har bidragit till att ett val i dag mycket sannolikt skulle resultera i att den fick förnyat förtroende av de polska väljarna.

Men nu är det två år tills nästa val här, och åtskilligt kan komma stt hända intill dess. Nys personer håller på att stiga fram i den liberala oppositionen, även om det måhända tar sin tid för dem att etablera sig nationellt med tillräcklig styrka.

Hur som helst är Polen ett viktigt europeiskt land och ett viktigt grannland till Sverige.

Vårt näringsliv har tillsammans större investeringar här i Polen än i Kina, och ca 400 svenska företag här har skapat kring 100.000 arbetstillfällen runt om i landet. Därtill skall läggas att vi har ca 100.000 personer från Polen verksamma i vårt eget land.

Under min tid som utrikesminister var Polen en av våra allra viktigaste partner.

Tillsammans tog vi det viktiga initiativet till EU:s Östliga Partnerskap, och även om det i dag är annat styre i såväl Stockholm som Warszawa fortsätter det nära samarbetet kring dessa frågor.

Våra länder har i dessa frågor vad som kan beskrivas som en strategisk relation, och sådana måste ses i det längre perspektivet.

Samtidigt som jag suttit här har EU-ledarna haft sitt toppmöte om de digitala frågorna vid en annan del av Östersjöns stränder.

Men än har jag inte hunnit att ta del av vad de möjligen åstadkommit där.

Och jag misstänker att åtskilligt handlat om de olika tankar som president Macron lade på bordet i sitt anförande tidigt i veckan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: