Bra steg med Aurora17 – fler måste följa!

STOCKHOLM: Så går då den stora försvarsmaktsövningen Aurora17 mot sitt slut.

Om man lyckades att slå tillbaka den lede fiendens landstigning vid Sörmlands-kusten eller inte vet jag inte, men i övningar som denna brukar en hygglig utgång vara inprogrammerad.

Men Aurora17 var en historisk övning i och med att den nu mer offentligt slagit fast att det är i samverkan med nordiska och andra västliga vänstater som vi försvarar Sverige.

Om integrationen av de olika mer eller mindre omfattande utländska förbanden i övningen fungerade på det sätt man hoppats får den efterföljande utvärderingen visa, men säkert finns det viktiga lärdomar att dra såväl för oss som för dem som kom hit för att delta i övningen.

Och dessa lärdomar måste integreras inte bara i kommande övningar utan också i den operativa planering som skall förbereda försvarsmakten för säkerhetspolitiskt utmanande och verkliga situationer.

Jag ser att man gjort en del försök att envist säga att denna övning ingenting har med Nato att göra.

Det byggs upp en tes om den temporära bilateraliseringen som nyckeln till förvarssamarbete, d v s separata bilaterala avtal för varje övning eller insats.

Nåja, som trevande början kan det möjligen fungera, men knappast som fast och tillförlitligt stöd för våra försvarsansträngningar.

Och det vet självfallet var och en med någorlunda kunskap i dessa frågor.

I en verklig situation av militär aggression i vår del av Europa kommer alla att ropa på militär hjälp.

Alla multilaterala mekanismer i såväl EU som Nato kommer att aktiveras. Och hjälp genom dessa kommer sjölvfallet att flyta snabbast och bäst till dit den redan är förberedd, planerad och övad i lugnare tider.

Det var under min tid som statsminister de senaste stora försvarsmaktsövningarna före Aurora17 hölls. Sedan prioriterades de bort och försvann held.

Nu sker ett stegvis återtagande – men med den viktiga insikten om att den konkreta hjälpen från andra länder är av alldeles avgörande betydelse.

Ett mycket bra steg – och fler kommer att krävas.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: