Ett kraftigt efterskalv…

BERLIN: Om än inte en jordbävning så var dock gårdagens tyska val ett mycket kraftigt efterskalv efter den dramatiska flyktingkrisen mellan september 2015 och mars 2016.

Samtidigt bekräftades några tendenser som vi sett under senare år i en rad europeiska val.

De stora ”folkpartiernas” mer glansfyllda dagar är alldeles uppenbart över.

I går förlorade de klassiska två stora partierna CDU/CSU och SPD tillsammans 3,5 miljoner röster, och det var mindre partier – nya högerpopulistiska AfD och högerliberala FDP – som gjorde de tydliga framgångarna.

För SPD var valet vare sig mer eller mindre än en katastrof med det sämsta resultatet i partiets samlade historia.

I regioner som inte bara är den tyska utan också den europeiska socialdemokratins vagga är man nu nere kring 10% och markant mindre än AfD.

Precis som jag skrev om efter min resa här i Tyskland för två veckor sedan blev resultatet för AfD markant bättre i landets östliga delar. Skillnaden är högst slående.

I det valdistrikt som omfattar den lilla stad Grimma i Sachsen som jag besökte då är AfD nu största politiska parti.

Värre än så kan det knappast bli.

Men om det var katastrofalt för SPD var det näppeligen lysande heller för Angela Merkels CDU, som förlorare över åtta procent, eller för bayerska systerpartier CSU som förlorade mer än tio procent.

Och därmed gjorde det sämsta valet sedan i slutet av 1940-talet.

Men til syvende om sidst fick Angela Merkel dock ett mandat för en fjärde mandatperiod, och har nu att ta itu med uppgiften att forma en ny regering.

En fortsättning stora koalitionen har dödförklarats av det svårt sargade SPD. Det är bara i opposition som man ser något hopp för sin egen framtid, och det kan man i någon utsträckning förstå.

Angela Merkel vill dock fortsatt hålla alla dörrar öppna när hon börjar sina samtal. Men fokus ligger nu på den i grunden rätt osannolika koalitionen med också högerliberala FDP och med svenska mått mätt något mer moderata miljöpartiet Grüne.

Om detta kommer att fungera eller ej återstår att se. Avståndet mellan bayerska CSU och Grüne är i viktiga frågor mycket betydande.

Men Angela Merkel är något av en mästare i att hantera svåra situationer och att överbrygga spänningar, så den dominerande bedömningen från de olika tyckare och tänkare jag lyssnat på i dag är att hon sannolikt kommer att gå i land med den uppgiften.

Omedelbart blir det dock svårt för henne att, på det sätt som det funnits förväntningar på, ge sig in i stora uppgörelser med Emmanuel Macron om att reformera EU och den monetära unionen.

Sådant får nog anstå tills dess att en ny regering bildats, och om denna inkluderar FDP kommer den tyska dosen av skepsis mot vissa franska idéer att ha fått ett rejält tillskott.

Valresultatet var till stor del ett efterskalv till flyktingkrisen 2015, och med all säkerhet kommer det att bli efterskalv också till detta valresultat.

Men trots dramatiken i resultatet är det ett i grunden stabilt Tyskland som vi kommer att ha under de kommande åren, och med Angela Merkel i det stora kanslihuset här i Berlin finns det också en viss stabilitet i den samlade ekonomiska utvecklingen.

Men nu är det för min del dags att återvända till Stockholm.

6 Responses to Ett kraftigt efterskalv…

 1. slaszlos skriver:

  Merkels partitaktik trots hon är en stabilitet just nu mellan öst-väst, men verkar att väljarna i öst , hennes gamla DDR landsmän upptäckte i hennes taktikspel klyftorna i tyska politiken mellan högern och vänstern. Tyskland bär än det förflutnas tragiska öde , men verkar att nationalismen har fått inmarsch i framtida samhällets utvecklingen vid vilket socialdemokraterna sjönk i sina egna trovärdigheten.

 2. andersroshages skriver:

  Okej! Men detta måste väl ändå politiker (som du själv?) Ta åt er av. ”Era” (politikers) val av politik gpr stick i stäv med folks upplevelser och vardag, som ni är satta att tjäna?

 3. Rulle skriver:

  Jag vet att vänstermedia ofta talar om högerpopulism, men hur definierar Du Carl ordet ”populism”? Om det sedan är höger eller vänster beror väl på vilken sida man står. Kan man tala om social- eller mitten-populism om man lovar bidrag till alla att infrias EFTER nästa val.

 4. Samma valresultat är att förvänta i Sverige – SD blir näst största parti, S o M rasar pg av de i avsaknad av konsekvensanalys mantran – ”öppna era hjärtan” , ”welcome to Sweden” bönerop från två konsekutiva svenska statsministrar – bevare fosterlandet

 5. slaszlos skriver:

  ”Populism” – i Bonniers Compact Lexikon står följande förklaringar-”benämning på politiska rörelse som vädjar till folkligt missnöje med etablerade samhällsinstitutionerna, politiker, skatter, företag mm ”…I svenska förhållandena är ” spel för gallerierna ” eftersom i stort sätt höger och vänster är ö k med den mesta vilket visar medborgarnas missnöjde uttryckt på känslorna vilket skall avgöra nästa valresultatet…Kort sagt : lagom !

 6. andersroshages skriver:

  Exakt..så är det … Det är lätt att vara smart i roten, emedans man är lätt på foten, flyger omkring över hels klotet? 😀

%d bloggare gillar detta: