Ett Ukraina som är på rätt väg.

KIEV: Som vanligt har det varit livliga diskussioner på den årliga stora YES-konferensen här.

Ursprungligen brukade den samlas i klassiska Livada-palatset i Yalta på Krim, men efter den ryska ockupationen och annektionen 2014 är det temporärt här i Kiev den samlas.

Nästa år i Yalta, sades det när årets konferens öppnades, men den devisen lär nog få upprepas åtskilliga gånger.

Kiev visar sig i alla fall från sin bästa solen.

Solen glimmar i de gyllene kupolerna, och den behagliga värmen påminner om den sommar vi lämnat bakom oss.

Och mitt i allt hann jag med en kort promenad på det vackra klosterkomplexet Lavra med dess utsikt över Dnjepr-floden.

Sådant bör man inte missa.

Men i övrigt har det varit möten och diskussioner varenda timme sedan jag kom hit. Gamla och nya vänner från när och fjärran i parti och minut.

Reformpolitiken i Ukraina har varit påtagligt framgångsrik på det ekonomiska området.

Tydlig makroekonomisk stabilitet, ordning i den tidigare förfärliga energisektorn och ett sanerat banksystem betyder oerhört mycket.

Men självfallet återstår mycket. Privatiseringarna måste komma igång på allvar, och den viktiga men svåra frågan om äganderätten till land föras framåt.

Budskapen från både IMF och EBRD under besök dessa dagar har varit tydliga – liksom orden från president Poroshenko i våra samtal kring detta.

Mer stapplande är det på det viktiga juridiska området, och erfarnheter från andra liknande länder visar på svårigheterna här.

Att röka ut ett korrupt åklagarväsende och skapa ett genuint oberoende och korrekt rättssystem är inte enkelt, och de som har ett intresse i att bromsa processen är inte utan makt och inflytande.

Och det är här som nu det politiska slaget om reformpolitikens framtid står. Här ligger nyckeln till att verkligen bekämpa korruptionen.

Men affärsmän – svenska och andra – jag träffar är dock optimistiska. En av de mest kunniga och mest kritiska till bristerna i reformpolitiken säger att nu är tiden att investera i Ukraina.

Att Ukraina är ett viktigt land har jag påpekat många gånger.

Dess stabilitet inför ryska försök att destabilisera är av alldeles avgörande betydelse för hela Europas säkerhet.

Och därtill kommer landets betydande ekonomiska potential.

Här finns en stark tradition av också avancerad tillverkningsindustri, och när det gäller livsmedel sitter man på en betydande del av världens allra bästa jordbruksmark. IT-företag börjar också göra väl ifrån sig.

Självfallet har det diskuterats mycket kring kriget borta i avlägsna östligaste Ukraina och om hur frågan om någon typ av fredsoperation där skulle kunna föras vidare.

I dag har jag suttit med USA:s särskilda sändebud i frågan Kurt Volker och diskuterar olika aspekter på den frågan.

Och med president Poroshenko var vi några som i går diskuterade hur den frågan kan hanteras när han och andra samlas i New York nästa vecka för det sedvanliga diplomatiska stormötet när FN:s generalförsamling inleds.

YES-mötet fortsätter under dagen och avslutas senare i kväll, men då kommer jag redan att befinna mig i luften på väg till andra regioner och andra utmaningar.

I Bahrains huvudstad Manama skall jag i morgon på IISS:s konferens där diskutera olika både geopolitiska och geoekonomiska utmaningar i den delen av världen.

Sådana saknas inte.

One Response to Ett Ukraina som är på rätt väg.

  1. Ukraina är ju en 1900-tals konstruktion. Området hette före 1:a världskriget ”Lill-Ryssland”. Grundades av Jaroslaw, en f.d. vikingasläkt. Sverige har sedan historisk tid, Se Mazepa, gamla förbindelser med detta land som vi skall vårda. Var i Lviw i somras och finare stad får man leta efter. Besökte gammelfasters Alice egendom Busk, och de styrande var lyriska för ett svenskt besök. Vänligen, Nils E. Ankarcrona

%d bloggare gillar detta: