Tysk trygg stabilitet – men också en ilska.

MÜNCHEN: Efter en synnerligen intressant dag i Sachsen i östra Tyskland har vår lilla grupp i dag anlänt hit till Bayern och dess huvudstad för att diskutera olika utmaningar inför valet om elva dagar.

Opinionsundersökningarna visar inte på några större rörelser under valrörelsen hitintills, men antalet som säger att de ännu inte bestämt sig är dock betydande.

Allt tyder på att CDU/CSU blir det särklassigt största partiet – just nu är man i undersökningarna ca 14 procentenheter före socialdemokraterna SPD – men att regeringsbildningen blir svår om inte det osannolikt inträffar att CDU/CSU tillsammans med liberala FDP får egen majoritet.

Den fråga som ständigt kommer upp i våra olika diskussioner är självfallet flykting- och integrationsfrågan, och därmed frågan hur starkt flyktingfientliga AfD-partiet kommer att bli.

Under det dramatiska året 2015 tog Tyskland mot närmare en miljon flyktingar, men sedan dess har talen ju gått ner avsevärt. Året 2016 var det kring 280.000 och siffrorna hitintills i år tyder snarare på under än över 200.000.

Orsaken är självklart EU:s avtal med Turkiet och nu i förening med olika insatser på Medelhavet och med Libyen.

Till detta kommer olika förändringar i tyska regler och lagar, men det betyder betydligt mindre.

I f d kommunistiska östra Tyskland är motståndet mot flyktingar markant större än i det övriga Tyskland, och det skulle inte förvåna om AfD i t ex Sachsen blir dubbelt så starka som i det västliga Tyskland.

I går såg vi på relativt framgångsrik integration där i lilla staden Grimma, diskuterade utmaningarna med också statliga politiska företrädare i Leipzig och hörde åtskilligt om problemen i Dresden.

I den kommunistiska staten tilläts ingenting annat än det kommunistiska partiet och dess stat, och när denna kollapsade fanns där inget samhälle med fristående organisationer, företag, civila nätverk och traditioner av den art som vi har i våra fria samhällen.

Och det är nog där den stora skillnaden ligger.

Jag träffade en kvinna från Indonesien som först kommit till Münster i västliga Tyskland men som sedan för studier sökt sig till Dresden, och hon beskrev livfullt skillnaden.

Nätverken och det civila samhället i det västliga Tyskland. Och fortfarande ett stapplande samhälle och mer övergivna individer i det östliga, och det trots den imponerande ekonomiska utveckling man möter i t ex Leipzig.

Och då vänds detta lätt till rädsla för och fientlighet mot människor och traditioner från andra länder.

Här i München finns fler flyktingar och personer från andra länder än i Berlin, men i det mer välmående Bayern med dess också starka civilsamhälle verkar integrationen fungera bättre, även om man också är tydlig med att det finns gränser hur mycket man klarar av.

Nu rullar valrörelsen vidare. Alla undersökningar tyder på att de flesta tyskar i dag tycker att Tyskland är ett välmående land, och att man inte är alltför missnöjd med sakernas tillstånd.

Men det finns smygande oro.

En oro över att man inte kommer att klara av integrationen av alla de som kommit de senaste åren.

En oro över att EU inte skall klara sina utmaningar – för Tyskland med sin historia är detta alldeles avgörande.

En oro för en påtagligt orolig omvärld.

I allt detta innebär Angela Merkel efter redan tolv år vid makten en trygghet.

Visst finns också mitt i framgången en smygande ekonomisk oro.

Den eminent framgångsrika bilindustrin sysselsätter direkt 800.000 personer, men kommer den att klara diesel-krisen, och klarar den konkurrensen från nya elbilar från Tesla eller Toyota?

För Tyskland är detta stora frågor.

Och Angela Merkel talar så ofta hon kan om den digitala omvandlingens alla utmaningar för den framgångsrika tyska industrinationen.

Pratar man med politiska journalister talar de om en tråkig valrörelse. Skillnaderna mellan de ledande kandidaterna ses inte som avgörande, och tonfallen i debatten är civiliserade och respektfulla.

Som ren underhållning lämnar det kanske åtskilligt övrigt att önska.

Men ute i delar av valmanskåren finns det uppenbarligen en ilska som koncentreras kring invandrarfrågan. Angela Merkels valmöten störs regelbundet av högerextrema grupper.

Så trots stabiliteten i stort finns där på en marginal av okänd storlek en genuin osäkerhet.

I kväll fortsätter vi våra diskussioner med olika politiska företrädare. De får en liten paus från valrörelsen.

Det utlovas Würst och Sauerkraut – som sig bör i denna del av Tyskland.

Och i morgon fortsätter jag efter dagarna här till Ukraina och Kiev för lite annorlunda diskussioner där.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: