Blir nog hektiskt i Washington.

STOCKHOLM: Att den nordkoreanska provsprängningen gett den internationella utvecklingen ny både dynamik och dramatik är alldeles uppenbart.

Just nu talas det om nya sanktioner av det ena eller andra slaget.

Den vägen har som bekant prövats förr, och om ytterligare ett steg på den vägen kommer att leda till så mycket av resultat återstår att se.

Det finns anledning att vara skeptisk.

Samtidigt kan man fråga sig om Pyongyang nu har anledning att gå längre. Man har två gånger demonstrerat en robot med interkontinental räckvidd, och man har nu demonsterat en påtagligt kraftfull nukleär laddning.

Att man inte kommer att frånvända sig dessa kapaciteter är nog något vi skall utgå från, men om man i detta läge verkligen har intresse av att gå vidare med olika provokationer återstår att se.

I Xiamen i Kina har nu inletts toppmötet mellan de s k BRIC-länderna, och det är ofrånkomligt att denna fråga kommer att diskuteras, med den kinesiska reaktionen som den självfallet viktigaste.

Men också andra frågor står på dagsordningen där.

Att Kina och Indien löste ut sin gränskonfrontation i avlägsna Doklam-området hade säkert sin bakgrund i att ingen hade ett intresse av att denna skulle kasta sin skugga över mötets diskussioner.

I övrigt har jag noterat att såväl Ryssland och Kina vill utnyttja mötet för att slå ett slag för sin syn på behovet av global reglering av internet innan man försöker att föra dessa frågor vidare inom FN-systemet.

Hur långt man får med sig Indien på detta återstår att se – det är ju Indien som kommer att stå värld för den stora globala cyberkonferensen senare i hist.

Vänder vi blickarna åt andra hållet återkommer den amerikanska kongressen i veckan från sitt sommaruppehåll, och gör det till en rätt tung inrikespolitisk agenda, även om utrikespolitiken ju är ständigt närvarande.

Förutom nu Nordkorea fortsätter den diplomatiska utfrysningen med Ryssland.

USA har beordrat Ryssland att ta ner sin närvaro i USA till samma nivå som man själv har beordrats ner till i Ryssland, med stängning av olika ryska konsulat och handelskontor som konsekvens.

Att någonting gott skulle komma ur just detta betvivlar jag starkt.

På det inrikespolitiska planet skall President Trump nu försöka föra en stor skattereform i hamn, men innan dess måste kongressen under denna månad dels se till att det finns en statsbudget och dels se till att man lyfter det s k skuldtak som annars riskerar att leda landet in i betydande finansiella osäkerheter.

Och till detta skall så läggas de olika frågor som kan följa av orkanen Harvey och dess härjningar i Texas under den senaste veckan.

Det ser ut att bli rätt jäktiga dagar i Washington.

För min egen del blir det en vecka huvudsakligen hemma i Stockholm med diverse uppgifter, men mot veckans slut bär det i alla fall av till Tallinn för att diskutera europeisk försvarspolitik.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: