Och vad händer där ute?

STOCKHOLM: Någon lysande inledning blev det knappast på den tredje förhandlingsomgången mellan EU och Storbritanniens i Bryssel i går.

EU:s chefsförhandlare Michael Barnier fann sig föranlåten att offentligt uppmana Storbritannien att nu börja förhandla seriöst om de olika frågor som måste lösas. Men om den uppmaningen kommer att få någon mer omedelbar effekt är ännu oklart.

Tiden rinner, och de saker som måste lösas är många.

Det dessvärre är tydligt att den brittiska regeringen är ovillig att offentligt diskutera och medge de kompromisser som måste till för att i alla fall något lindra de negativa effekterna av att man lämnar EU våren 2019.

I går lyssnade jag också på EU:s ”utrikesminister” Federica Mogherini när hon lade ut texten om sina politiska prioriteringars under det kommande året.

Åtskilligt var självfallet både bra och viktigt, men jag förvånades över att de olika utmaningarna i östra Europa över huvud taget inte fanns med i hennes prioriteringar.

Relationerna med Argentina är självfallet viktiga, men att hon avlagt fler besök i Buenos Aires än i Kiev framstår ändå som något märkligt.

På närmare håll går nu den norska valrörelsen in i ett mer avgörandet skede ungefär valet till stortinget den 11 september.

Under lång tid har alla opinionsundersökningar entydigt pekat på att Arbeiderpartiet skulle bli valets segrare och Jonas Gahr Störe Norges nya statsminister.

Så kan det möjligen fortfarande bli – lägger man samman augustis olika undersökningar är det fortfarande pytteknapp övervikt för regeringsskifte – men den ena undersökningen efter den andra visar nu att det i stället är Höyre och statsminister Erna Solberg som har momentum i valrörelsen.

Erna har nu passerat Jonas som mest populära kandidat till statsministerposten. Och det förefaller som om Arbeiderpartiet har tappat stöd under de senaste veckorna.

Norge är Sveriges största handelspartner och ett viktigt samarbetsländer i en rad viktiga hänseende.

Tragiskt nog står man ju utanför EU – efter det att Norge, Finland och Sverige tillsammans undertecknat avtalen om medlemskap förlorade man ju i Norges med knapp marginal folkomröstningen hösten 1994 – men landet har en påtagligt stark position inom det västliga försvarssamarbetet och Nato.

Lovord vad gäller försvaret fick också Finlands president Sauli Niinistö höra när han i går togs emot i Vita Huset av president Trump. Det var tydligen första gången på 15 år som en finsk president stigit in i Oval Office.

Baltisk säkerhet och arktiskt samarbete också med Ryssland hörde till de ämnen som Sauli Niinstö tog upp, medan det förefaller som om Donald Trump var mer fokuserad på frågor kring Mellersta Östern.

Signalerna vad gäller de bilaterala relationerna var uppenbarligen positiva – Trump hastade visserligen iväg och sade att Finland nu beslutat köpa F18-flygplan, men det dementerades snabbt.

Och för president Niinistö en ytterligare fjäder i hatten efter de senaste månadernas samtal ocdså med Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping.

Av Kina blir det mer för mig i kväll när jag har middag med Australiens f d både premiär- och utrikesminister Kevin Rudd.

Vi känner varandra väl sedan åtskilliga år, och hans expertis om utvecklingen i och kring Kina lyssnar jag gärna på.

Mycket kommer att hända kring dessa frågor.

I Kina kommer kommunistpartiet att hålla sin 19:e partikongress och det spekuleras flitigt i vad som kan tänkas komma ut ur denna.

Samtidigt finns tilltagande frågetecken kring delar av de ekonomiska relationerna med det stora landet. Vår öppenhet för investeringar från Kina motsvaras t ex inte alls av motsvarande öppenhet från kinesisk sida, och detta kommer vi med all säkerhet att få höra mer om.

5 Responses to Och vad händer där ute?

 1. Kan du tänka dig att fatta rodret under en övergångsperiod för M?

 2. vallingbymats skriver:

  Bra att du stannar hemma ett tag nu, så att valberedningen i M lätt kan få kontakt. Min fru säger att hon ska rösta på moderaterna för första gången om du tar ordförandeklubban. Hon har röstat C i typ 15 tidigare val.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Ukraina har och kunde ha ett mycket större jordbruk eftersom man sitter på ”70 st. Skåne”. Hur kan detta komma att inverka på EUs jordbrukspolitik?
  Vad gäller Argentina så förutspåddes i början av förra seklet att detta land skulle kunna bli världens rikaste. Att så inte blev fallet beror säkert en del på dåliga politiker.
  Nordiskt försvarssamarbete och samarbete i Arctic är logiskt.

 4. Rickard Hellemar skriver:

  Tack Carl för initierade rader! Läser dem med förtjusning. Livet har lärt mig en läxa; var försiktig med att ge andra människor råd eftersom den som ger rådet sällan har hela bilden och behöver sannolikt inte heller ta rådets fulla konsekvenser. Det gör däremot den som tar emot och följer rådet. Trots detta kommer nu ett råd från mig: Överväg att ta rodret för M. Sverige behöver sådana som du. Erfarna, kompetenta och intelligenta människor växer inte på träd. Du skulle göra ett fint jobb.Lycka till!
  /Rickard H

 5. Lars Ahl skriver:

  Du är inte för gammal för att bli partiledare för M. Vi behöver dig Carl Bildt.Ålder är ingen belastning, tvärtom.

%d bloggare gillar detta: