Dramatisk dag.

STOCKHOLM: Varierande och sannerligen inte odramatiska dagar i Stockholm, och då inte minst i mitt eget parti.

Att jag är starkt bekymrad över utvecklingen säger sig självt.

Jag tror – vilket jag ser att Annie Lööf också säger – att Anna skulle ha blivit en bra statsminister, och jag vet att hon var brett uppskattad i alliansen och i dess arbete.

Gårdagen inledde firandet i Stockholm av Finlands 100 år som självständig nation, och det skedde bl a med ett välbesökt seminarium om det ekonomiska samarbetet mellan våra länder som inleddes av vår egen Kung liksom av Finlands president Sauli Niinistö.

Och det blev ett mycket bra seminarium, där skogsindustrin förvisso nämndes, men där fikis kom att ligga på dynamiken och dramatiken i den digitala utvecklingen och alla de möjligheter denna innebär för våra bägge länder.

Möjligen skulle jag ha velat lägga till att vi i detta viktiga samarbete måhända skulle inkludera också Estland.

Det finns delar av den digitala omvandlingen där detta andra land vid Finska Viken ligger betydligt före våra bägge länder.

Och för mig har dessa frågor fortsatt under dagen, med någon timma av diskussion med en studiekrets med anslutning till den internationella ICANN-organisation som ju har ansvaret för det globala domännamnsystemet.

Det kan låta tekniskt, men det handlar om själva kärnan i internet.

Där fanns ledningen för ICANN liksom engagerade företrädare för olika länder som tillmäter dessa frågor den betydelse de förtjänar.

Internet har snabbt blivit världens viktigaste infrastruktur, och hållet nu på att bli infrastrukturen för alla andra infrastrukturer också.

Och frågor om cybersäkerhet och cyberkonflikter har ju närmast exploderat på den politisks agendan i olika länder.

Så diskussionen handlade en del om slutsatserna från den globala kommission i dessa frågor som jag ju ledde under ett par år, men också om utmaningar som möter den nya globala kommission som jag ju också sitter med i.

På eftermiddagen var det så minnesstund över Mats Johansson i Stockholm.

I en överfylld lokal talade också jag om Mats insatser under de decennier vi känt varandra, om det personliga tomrum han lämnat efter sig men också om vår gemensamma skyldighet att bygga vidare och se till att det inte blir något politiskt tomrum.

Fint var att också Urban Ahlin, numera som bekant riksdagens talman, kom och uttryckta sin aktning för allt det som Mats gjort.

3 Responses to Dramatisk dag.

 1. Jojo p skriver:

  Vill du axla AKB:s mantel?

 2. Magnus Kanerfalk skriver:

  Enda värdiga statsministerkandidaten i detta land är Du Carl!

 3. Rulle skriver:

  Varken Ulf eller Elisabeth är vuxna att leda M och än mindre att vara statsminister. Speciellt Elisa vore en katastrof för partiet. Det får bara inte ske! Ingen av dom har den karisma som krävs. Då tror jag mycket mer på Anders Borg trots fadäsen vid festen. Han måste givetvis göra en fullständig och högljudd avbön (pudel). Varför inte Anders under mentorskap av dej Carl?
  Eller ett partnerskap er emellan, ”man to man”.

%d bloggare gillar detta: