Helsingfors, Strasbourg och Speyer.

HELSINGFORS: Vid stranden av Finska Viken samlas årligen vad som kallas European Business Leader’s Convention för att diskutera hur världen ter sig från det europeiska perspektivet.

För ett år sedan var det omedelbart efter den brittiska folkomröstningen. Det fanns en känsla av att den europeiska ordningen höll på att rasa samman.

Ett år senare är mycket annorlunda. Optimismen har kommit tillbaka till Europa. Men det finns en oro för att den globala liberala världsordningen håller på att skaka.

Och detta sker samtidigt som den vetenskapliga och teknologiska utvecklingen accelererar. Vi är i slutet av den industriella och början av den digitala eran.

Just nu pratas det mycket om utvecklingen av artificiell intelligens och dess starkt accelererande användning.

Ekonomierna går bättre i dag än för ett år sedan. I Europa mer så än i USA. Inte minst här i Finland finns det en påtaglig ny optimism efter några tämligen svåra år.

Kring allt detta kommer man här vid Finska Vikens strand att i dag och i morgon fortsätta de diskussioner som inleddes i går kväll.

Själv får jag dock avvika för att i morgon vara med på minnesceremonierna först i Europaparlamentet i Strasbourg och därefter i katedralen i Speyer för Helmut Kohl.

Vi hade mycket med varandra att göra, och det är väl bakgrunden till att jag fått personlig inbjudan.

Och alldeles självklart kommer jag att vara där.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: