Cyberkonflikter i Tallinn.

TALLINN: Så är jag då tillbaka i Tallinn igen efter något dygn hemma i Stockholm med olika saker.

Det var ju bara någon vecka sedan jag senast var här – då för Meri-konferensen.

Då tittade jag under den vackra flygningen ner på ön Odensholm ute i Finska Viken – en plats jag någon gång i Albert Engströms fotspår skulle vilja besöka.

Nu blickade jag ner på också fascinerande Dagerort – där Dagö skjuter ut i Östersjön och varifrån en av de äldsta och högsta fyrarna under svunna århundraden gav vägledning för sjöfarare på väg in mot Reval, Viborg, Narva eller Novgorod.

Men nu är det en mycket annorlunda värld, och nu är det cybersäkerhet i vid bemärkelse som står på min agenda.

Ursprungligen var det meningen att jag nu skulle ha varit på väg till Singapore för att som vanligt vara med på IISS:s stora årliga Shangri La Dialogue om säkerhetsutmaningar i Östasien och Stilla Havet.

Det helt säkert mycket intressant där i år också.

USA:s försvarsminister Mattis skall tala, och det kommer att noteras mycket noga hur han lägger orden när det gäller inte minst Nordkorea och Sydkinesiska Sjön.

Liksom det sedvanliga kinesiska svaret kommer att uppmärksammas.

Och sedan hur regionens alla andra länder manövrerar i utrymmet däremellan.

Men nu får jag följa med diskussionerna i Singapore på avstånd i stället – jag vill vara nära de diskussioner om cybersäkerhet som just nu har Tallinn som sitt globala centrum.

Först är det stora CyCon-konferensen med ca 500 deltagare från större delen av världen, med CyberConflict som tema och med Nato:s s k center of excellence för dessa frågor som värd.

Och i morgon och på lördag är det sedan möte med den Global Commission for Stability of Cyberspace som i alla fall i dessa frågor för vidare arbetet i den Global Commission on Internet Governance som jag ju ledde under några år.

Situationen i Östasien är förvisso både viktig och utmanande, men just nu tror jag att de allvarligaste säkerhetsutmaningar som våra samhällen står inför är förknippade med utvecklingen i den digitala världen.

Och det är därför det blev Tallinn i stället för Singapore för mig dessa dagar.

Men mycket annat står på den globala agendan dessa dagar.

I kväll inleds toppmötet mellan EU och Kina i Bryssel, som sedan fortsätter i morgon.

Det är premiärminister Li Keqiang som kommer dit efter besök i går och i dag i Berlin.

Och i ljuset av möjligheten av att Trump vill att USA skall lämna det globala klimat-avtalet kan vi där mycket väl komma att se något av en ”grön allians” utvecklas mellan Europa och Kina.

Det är f ö inte bara Kinas premiärminister som varit i Berlin under de senaste dagarna.

Till besökarna där har också räknats Indiens premiärminister Modi.

Mycket handlar också om vad Angela Merkel sade vid ett möte i München i dagarna, där hon efter tre dagar tillsammans med Donald Trump konstaterade att de dagar då man fullt ut kunde lita på allierade är över, och att det är dags för Europa att tydligare stå på egna ben.

Detta har förvisso legat i luften under de senaste månaderna, men blev nu plötsligt mer uttalat.

Svallvågorna av orden i München har varit betydande, och till dessa hörde också ett rätt aggressivt tweet av president Trump riktat just mot Tyskland.

Saken blev näppeligen bättre av det.

Om det kommer jag säkert att höra mera när jag åter är över i USA under den kommande veckan.

Men nu är det cybersäkerhet och Tallinn som gäller för ett par dagar.

2 Responses to Cyberkonflikter i Tallinn.

  1. slaszlos skriver:

    Det förflutnas historia verkar upprepar sig vid relationen mellan USA och Europa och tydliga signaler visar orsakerna och verkan på detta försämring efter Brexit, USA och Frankrike-valet. USA´s krav på 2% av BNP för varje Nato medlemsland en av orsakerna , eftersom vill inte finansiera 70% av militära uppgifterna för den säkerhetspolitiska organisationen i Europa. Utan Nato medlemskap Europa begår självmord , tydligaste i Sveriges fall med ständiga ryska hotet och den internationella terrorismens tryckvågor mot västliga liberala demokratierna på kontinenten….Det är möjligt återskapa den nya Järnridån och säga upp Schengenavtalet till vid fria rörelsen mellan EU´s medlemsstater för fred och säkerhets målets förverkligandet…. Eller öppnar mer gränserna av EU för utomeuropiska migranter, enligt Tysklands och Sveriges utrikes utspel i deras politiska vision…Turkiet verkar menar allvar genom att bryta relationen med Europa och väljer en annan väg och kan släppa genom landet miljontals flyktingar i så fall om Syria konflikten blir ännu mer oresonabel för alla parter att lösa bakomliggande orsakerna där…Så Världens öga närmar sig mot den totala nukleära krigsföring epicentrum vore i Nordkorea eller Mellanöstern vid viket uppoffras några hundratusentals människoliv, men kan sparas miljontals om man kan stoppa ondskans förintelse i religions och politikens påverkningar.

  2. Hej Carl! Sluta snurra och hjälp till på hemmaplan ett tag . Sverige behöver dig.

%d bloggare gillar detta: