Via Wien till Kiev.

PALMA: Alldeles strax lyfter jag härifrån efter ett par dagar här nere i mer privat sammanhang.

Soligt och angenämt – och påfallande många svenskar som tydligen numera, i konkurrens med främst tyskar, söker sig hit.

Min destination i kväll är Wien, men det blir bara ett stopp över natten innan jag i morgon fortsätter till Kiev.

Och det blir intressant att på plats få en lite bättre uppdatering av utvecklingen i landet. I morgon eftermiddag träffar jag bl a premiärminister Groisman för att diskutera reformpolitiken.

Vid det här laget har president Trump återvänt till Washington efter sin åtta dagars resa med början i Riyadh, stopp i Israel och Vatikanen, toppmöten i Bryssel och avslutning med G7-möte på Sicilien.

Hans anförande inför de främst arabiska ledarna i Riyadh var förvisso viktigt, och jag hoppas få tid stt återkomma till det lite mer i detalj.

Den ansats till politik han har fört tror jag knappast kommer att bidra till stabilitet i regionen. Snarare tvärt om.

Det viktiga besöket hos EU och Nato i Bryssel var upplagt för att minimera riskerna för större olyckor. Inga alltför långa överläggningar, och absolut inga presskonferenser.

Efter mötena med EU noterade rådspresidenten Donald Tusk att det fanns olika meningar om handel och om klimatfrågorna, och lade till att han inte var övertygad om att han och Trump till 100% var på samma linje när det gällde Ryssland, om än de hade samma syn när det gällde Ukraina.

Handel och klimat är nu inte några alldeles marginella frågor, och det är ju knappast synen på Ryssland heller.

Tusk var också föredömligt tydlig när han i sitt uttalande efter mötet sade att relationerna över Atlanten måste bygga på gemensamma värderingar och principer, inte bara på intressen som man har gemensamma.

På Nato handlade det mesta om huruvida Trump skulle vara tydlig med att hans administration fullt ut respekterade åtagandena i alliansens artikel 5, d v s det avgörande ömsesidiga försvarsåtagandet.

Det är ju detta som är kärnan i Nato, och som allt annat byggts upp kring.

Men Trump undvek att säga det som det förväntades att han skulle säga, och som alla amerikanska presidenter sedan 1948 uttalat när de gjort entré i Nato.

Vad detta konkret innebär strider säkert de lärde om.

Hans vicepresident och försvarsminister har varit tydliga – men han är det inte. Och ingen kan tro att det handlar om bara ett förbiseende eller misstag i hastigheten.

För min del skrev jag en kommentar i Washington Post till den lätta förvirring som de olika samtalen i Bryssel lämnade efter sig.

Länk till den finns från mitt engelska Twitter-konto.

Från G7-mötet är väl värt att notera att man efter åtskilliga turer lyckades att ena sig om några formuleringar om handel, men att man inte lyckades när det gäller klimat.

Här vet vi fortfarande inte om USA kommer att stå kvar vid Paris-avtalet eller inte, men vi vet i alla fall att president Trump avser att bestämma sig under den allra närmaste tiden.

Min vecka kommer således att inledas i Kiev, innebära ett par dagar i Stockholm och sedan vidare till Tallinn för diskussioner där med fokus på främst cybersäkerhet.

4 Responses to Via Wien till Kiev.

  1. Bra att Du far till Kiev. Var nu inte så låst i dina åsikter om Ryssland vs. Ukraina.Just kommit hem från det landet, där finns förhoppningar.Kanske bäst att dela det mitt itu, med en ryssdel och en västdel, som kan bli EU medlem. Ukraina betyder ”gränsland”. Lviv kan ju bli en fin huvudstad i VästUkraina.

  2. Hälsa Wien mina drömmars stad! Har just sett del 1 av Svt dokumentären!! Saknad!!

  3. Porochenko finns i Panama dokumenten som ytterligare en ukrainsk korrumperad president en masse👎

  4. slaszlos skriver:

    Just nu såg jag en film på Netflix om War maskin. Det handlar om kriget i Afghanistan. Utan tvekan många poäng är inbyggt i det här om militära insatserna där. Man förstår varför ryssarna gjort sig bort sig utan att vinna. Poängen är att afghanerna vill inte fred och stabilitet samt förändring typ exporten av den fria världens värderingar. Det är ett totalt misslyckande hittills…Vad står på den nya världsordningens agenda för Presidenten Donald Trump är nästa nya steg i världspolitikens vid vilket knappast finns något arab land vilket inte blir påverkat i framtiden i kampen mot terrorismen.

%d bloggare gillar detta: