Tur och retur Bryssel.

BRYSSEL: Tur och retur till den europeiska metropolen och belgiska huvudstaden, främst för ett möte med ett urval av de journalister som verkar där, var mitt öde denna dag.

Samtidigt avslutade Europaparlamentet en session i Strasbourg där man bl a lyssnade på FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, sände kraftfulla signaler till den ungerska regeringen och diskuterade EU-toppmötets slutsatser om inriktningen av skilsmässoförhandlingarna med Storbritannien.

Här i Bryssel är det också lite väntans tider inför president Trumps snabba besök i staden om en vecka.

Det blir bilaterala möten med den belgiska ledningen och Frankrikes president Macron, besök på EU för möte med presidenterna Tusk och Juncker och sedan middag med Nato-ländernas ledare.

Men innan dess skall han klara av Saudiarabien, Israel och Vatikanen.

Och hålla tal om islam, hur det nu kommer att utfalla.

Men aktiviteten här är hög även dessa dagar.

I dag ser jag att det är möten med EU:s försvarsministrar, därefter möte mellan dessa och EU:s inrikesministrar, och därefter i sin tur möte i kväll mellan dessa och EU:s biståndsministrar.

Grundtemat är självfallet Europas säkerhet.

Förstärkt försvarssamarbete. Förstärkt arbete mot terrorism. Förstärkt samarbete med en del av de länder där dessa problem är än mer utpräglade.

Och naturligt är också att EU:s försvarsministrar i dag möttes med Nato:s generalsekreterare. Nätverket av samarbete mellan de två organisationerna har ju blivit allt tätare under inte minst det senaste året.

Här dök självfallet också Frankrikes nya försvarsminister Sylvie Goulard upp. Hon är en erfaren liberal EU-parlamentariker med en stark övertygelse om samarbetets nödvändighet.

Hennes respekterade företrädare Jean-Yves Le Drian utnämndes nu till utrikesminister och kommer till den posten med betydande erfarenhet inte minst av säkerhetsfrågorna.

Vad som väl inte stod på agendan var utvecklingen när det gäller cyberattacker under den senaste veckan.

Avancerade cybervapen utvecklade av USA har kommit på drift och kommi i händerna på kriminella grupper med allvarliga konsekvenser runt om i världen.

Vi kommer att få höra mera om detta.

På den positiva sidan i dessa dagar skall dock noteras att president Ivanov i Makedonien i går ändrade sitt motstånd mot att ge oppositionsledaren Zaev mandat att bilda en ny regering.

Därmed har den akuta risken för en allt värre kris i Makedonien – och den krisen var ju påtagligt akut – påtagligt minskat.

Om allt går som det skall är en ny regering på plats inom ett par veckor.

I grannlandet Albanien pågår samtidigt EU-inspirerade förhandlingar för att lösa upp blockeringar inför det parlamentsval som är planerat till den 18 juni.

Men nu bör det strax av tillbaka till Stockholm igen för min del – två timmar av lite arbete på planet skadar ju inte.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: