Och i världen i övrigt…

STOCKHOLM: I dag har Emmanuel Macron tillträtt som president i Frankrike, hållit tal och lagt ner krans vid den okände soldatens grav under Triumfbågen i Paris.

Jag skulle välj tro att vi mycket snart nu får besked om en ny fransk premiärminister och regering, även om man nog skall ha klart för sig att ombildning är mycket sannolik efter parlamentsvalen i juni.

Och redan i morgon träffar han en Angela Merkel som är mycket påtagligt stärkt efter en betydande framgång för CDU i det viktiga delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen i dag.

Den klart lysande stjärna som nye SPD-ledaren Martin Schultz inledningsvis såg ut att vara förefaller att ha bleknat högst betänkligt.

Säkert kommer Merkel och Macron att tala om att ge arbetet inom EU ny fart, men detaljer lär säkert vänta på sig.

Den gemensamma hanteringen av euro-området liksom försvarssamarbete förefaller vara områden som kommer att komma än mer i fokus.

Den tyska entusiasmen över vad som undvikits i Frankrike är påtaglig, men det finns också en underton av skepsis inför vad Macron kommer att kunna åstadkomna vad gäller verkliga ekonomiska reformer.

Borta i Peking har det stora toppmötet om det kinesiska s k One Belt One Road-initiativet nu avslutats.

Om detta lett till större klarhet kring de olika delarna av detta projekt kan jag för ögonblicket knappast bedöma.

Från Europa noterade jag ledarna för Ryssland, Vitryssland, Polen, Tjeckien, Ungern, Grekland och Turkiet på plats. Och sannolikt har jag missat någon.

Därifrån åker Turkiets Erdogan mer eller mindre direkt till ett möte i Vita Huset som inte kommer att vara okomplicerat.

Det återstår att se hur man kommer att hantera det.

Mot slutet av veckan är det så dags för president Trump att för första gången bege sig utanför USA:s gränser.

Och hans första anhalt blir udda nog Riyadh i Saudiarabien för möte inte bara med det kungarikets ledare utan också med ledare för andra Gulf-stater.

Det kommer alldeles säkert att handla åtskilligt om Syrien och Daesh, men också om Iran, och förhoppningsvis också en mer realistisk syn på konflikten i Yemen.

Och därtill kommer att president Trump ju vill knyta ihop dessa länder med Israel för att såväl få palestinierna att acceptera någon form av uppgörelse som för att försöka skapa en bredare front mot Iran.

Utsikterna måste dock betecknas som högst osäkra.

Och ett dilemma är ju dessutom att man för genomförande av det som nu diskuteras i Syrien – med någon typ av mer eller mindre avgränsade zoner i olika delar av landet – näppeligen kan vara utan Iran och dess allierade.

Från Riyadh fortsätter han sedan – och dessa anhalter finns det säkert anledning att återkomma till – till Israel med allt vad detta innebär och därefter i riktning först Rom i mening Vatikanen och Påven och därefter till Bryssel för såväl bilaterala möten som EU och Nato.

Innan Trump landar i Riyadh kommer det dock att på fredag ha hållits viktigt presidentval i Iran.

President Rouhani är enligt opinionsundersökningarna i tydlig ledning, men attackeras ihärdigt av mer reformfientliga krafter och kandidater.

Han har nu också fått stöd av populära ex-presidenten Khatami, men samtidigt finns det en underström av missnöje över att inte heller det nukleära avtalet har lett till de ekonomiska framgångar som många alldeles säkert hade hoppats på.

Och tendenser till mer aggressiv politik mot Iran från USA:s sida spelar självfallet också dessa krafter i händerna.

Vad var det vi sade, säger de, och hävdar att USA aldrig går att lite på.

Valet på fredag kan bli avgörande, men om ingen kandidat får 50% blir det en andra omgång mellan de två ledande en vecka senare.

Och det är nog det sannolikaste att det blir så.

På lite närmare håll går det nu mot nyval i Österrike i ett scenario som väl varit tydligt sedan en tid.

Den stora koalitionen bryter samman, borgerliga ÖVP byter partiledare och tar upp kampen med högernationella FPÖ om platsen som landets största parti och då det som utser nästa förbundskansler.

I dag har utrikesministern Sebastian Kurz tillträtt som ny ordförande för ÖVP, och redan noterar i alla fall en opinionsundersökning att man knuffat ner FPÖ från opinionstronem.

Men val blir det sannolikt först efter sommaren, så mycket kan hända innan dess.

One Response to Och i världen i övrigt…

 1. Carl

  Detta är inte en comment till ditt intressanta inlägg om macron o Schultz även om den senare var tämligen oduglig i EU

  Har upprepade gånger tillskrivit dig o hustrun o ställt ut en inbjudan att komma som ”halläning, svensk ,europé” tillsammans med Anna som EU politiker till wew.bryggcafeet.com i halmstads vackra Grötvik , en tidig kväll mellan 3juli – 3aug för att ”upplysa” vår mondäna publik om ca 150 gäster i valfritt ämne

  Med risk att bli tjatig ber jag bara om RVSP

  Med vänlig hälsning,
  Anders Widén
  0709-116563
  anderswiden@gmail.com

%d bloggare gillar detta: