Från Skåne till London.

STOCKHOLM: Efter lite flygstrul lyckades jag i alla fall ta mig tillbaka till huvudstaden från Malmö i dag på förmiddagen.

I går kväll hade jag dessvärre inte möjlighet att se TV-debatten inför det franska valet, men att döma av reaktioner i media och vad som speglas i olika opinionsundersökningar ledde det i alla fall inte till några förskjutningar till förmån för Marine Le Pen.

Och det är ju för ögonblicket det viktigaste.

Nere i Skåne var det påtaglig tillfredsställelse att de eländiga ID-kontrollerna på tågen över Öresund nu äntligen avskaffas.

Enligt min mening borde detta ha skett långt tidigare.

I dag finns det, av olika skäl, knappt något flyktingtryck alls, och riskerna för att ett hösten 2015 skulle komma tillbaka tror jag just nu är närmast försumbara.

Samtidigt har olägenheten för den region runt Öresund som gradvis håller på att integreras allt mer varit påtaglig och ökande.

Nu talas det om ytterligare skärpta gränskontroller i stället. Vad som mer exakt avses med det vet jag inte, men jag tror nog att det finns skäl till försiktighet med att binda upp alltför mycket av polisresurser vid just detta.

Det finns ju, som bekant, också andra uppgifter som är angelägna för polismakten här i landet.

Här hemma i Stockholm avlade jag i dag ett av mina numera rätt ovanliga besök på UD. Trapporna kändes bekanta.

Det handlade huvudsakligen om globala handelsfrågor, vilket i dessa dagar är nog så viktigt. Sverige har stora intressen.

Och det är viktigt att vi på alla upptänkliga sätt försöker att främja dessa.

I morgon bär det så av för middag i London med situationen mellan Storbritannien och det övriga EU i fokus.

Att frågan blivit infekterad i den brittiska valrörelsen är måhända inte alldeles förvånande, men det finns kanske dessutom tecken på en mindre finkänslig hantering av dessa frågor på sina håll i Bryssel på den senaste tiden.

På bägge sidor har vi ju faktiskt ett intresse av att denna i sig plågsamma process går då smidigt som möjligt.

Storbritannien kommer ju att bli EU:s i många viktiga avseenden viktigaste partner i framtiden – och relationen till EU av utomordentlig stor betydelse för Storbritannien.

Men på lördag är jag tillbaka hemma igen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: