Börjar veckan i Helsingfors.

STOCKHOLM: Så blev det i dag en härlig vårdag med möjlighet att njuta av sol och grönska.

Och försöka sortera upp ett och annat.

Också en del politik.

Jag passade t ex på att titta på inledningen av Emmanuel Macrons stora valmöte i Paris.

Varje franskt valmöte kräver att det viftas med mycket flaggor. Och påfallande på Macrons är att det inte bara är den franska tricoloren utan också de europeiska stjärnorna som det viftas med.

Och naturligt var ju att följa en del av kommentarerna efter det EU-toppmöte i lördags som i stor harmoni lade fast riktlinjerna inför utträdesförhandlingarna med Storbritannien.

En del av svallvågorna efter det mötet har nått debatten i den brittiska valrörelsen också.

För min del blir det i sedvanlig ordning en vecka med variation.

I morgon är jag i Helsingfors – på vackra Hanaholmens svensk-finska centrum – för en mer reflekterande diskussion med min f d finska utrikesministerkollega Erkki Tuomioja.

Hanaholmen nyinvigs nu efter renovering, och man har velat sparka igång verksamheten igen med detta arrangemang.

Och alldeles säkert kommer vår diskussion att spänna över vida fält.

Erkki Tuomioja och jag kommer ju från olika delar av det politiska spektrat i våra respektive länder, men kan bägge se tillbaka på ett antal decenniers verksamhet i den nordiska och europeiska politiken.

Det finns mycket att diskutera, alldeles säkert också olika perspektiv på den säkerhetspolitiska utvecklingen och relationerna österut.

Detta år är det ju också 100 år sedan det ryska imperiets sammanbrott och den självständighet för bl a Finland som detta gjorde möjligt.

Och det är ju snart ett kvarts sekel sedan våra bägge länder tillsammans tog det avgörande historiska steget in i den Europeiska Unionen.

Tilläggas kan att det ju snart är ett decennium sedan den både politiska och ekonomiska bilden i Europa började att förändras. Med blicken i backspegeln är det lätt att se att 2008 var ett viktigt år.

Lägg till detta fjolårets presidentval i USA och nästa års presidentval i Ryssland och det finns en del att samtala om.

På onsdag är jag så dels tillbaka i Stockholm ett tag och dels senare under dagen i Malmö i annat sammanhang.

Så blir det tillbaka hit till Stockholm på torsdag innan det på fredag är dags för en avstickare till London för middag.

Och det ger ju också lite av möjlighet till mer av närkontakt med den brittiska debatten just. Brexit står so oder so på min dagordning där.

Men sedan blir det i alla fall helg hemma här igen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: