Brännpunkt Balkan igen?

FRANKFURT: Nu är det mellanlandning här på väg från den tyska metropolen inte alltför långt från gränsen till Polen till Bryssel i det långt mer västliga Europa.

Och där förestår diskussioner om olika utmaningar runt om i världen i samband med styrelsemöte i International Crisis Group.

I går hade förbundsdagen i Berlin diskussion med anledning av en s k regeringsdeklaration inför EU-toppmötet på lördag som skall lägga fast riktlinjerna inför utträdesförhandlingarna med Storbritannien.

Angela Merkel var tydlig med vad som måste gälla.

Sammanhållningen med de 27 prioriterades tydligt. Frågan om själva utträdet måste lösas innan man mer konkret kan diskutera den nya relationen. Och det är dags för de britter som har sådana att göra sig av med kvarvarande illusioner.

Så löd i all korthet budskapet.

I London uppfattades det tydligen som kärvt, men kan inte ha förvånat den som följt dessa frågor.

I debatten framträdde ledande företrädare för samtliga förbundsdagens partier, och i dessa delar var uppslutningen bakom regeringens linje stor.

Självfallet kom också andra frågor upp, och främst bland dem den inte minst här i Tyskland känsliga frågan om relationerna med Turkiet.

Angela Merkel varnade tydligt för att ensidigt bryta förhandlingar och kontakter. Det skulle spela fel delar av Turkiet i händerna.

Att skepsisen i Berlin inför utvecklingen i Turkiet är betydande är uppenbart och rätt självklart. Men man är noga med att inte ta steg som kan leda utvecklingen än mer fel.

Och i landet lever kring tre miljoner människor med bakgrund i Turkiet. Inte minst Berlin har en betydande turkisk befolkning.

Detta år är valår också här i Tyskland, och det avgörande valet är självfallet valet till förbundsdagen i slutet av september.

Omedelbart efter det att Martin Schultz blivit ny ledare för SPD steg partiet som en raket i undersökningarna. Det talades om en trötthet med Angela Merkel och en önskan efter någonting nytt.

Men sedan dess har SPD-uppgången brutits, och undersökningarna visar åter CDU och Angela Merkel på förstaplats.

Närmast på dagordningen står dock delstatsval i först Schleswig-Holstein nästa söndag och därefter i Nordrhein-Westfalen helgen därefter.

Den senare delstaten är Tysklands största och nästan lika stor som de nordiska länderna tillsammans. Det handlar ju om landets klassiska industriella kärnområde.

I dag är regeringschefen från SPD, och kandidaten från CDU verkar mindre inspirerande, men i grunden är det nog nationella trender som avgör.

I betydligt mindre Schleswig-Holstein, med knappt tre miljoner invånare och huvudstaden Kiel vid Östersjön, talas det mycket om den roll som de mindre partierna kan spela.

Den danska och frisiska minoritetens parti SSW kommer säkert att uppvaktas flitigt. En gång var ju Flensburg en stad i det danska riket.

På den vidare dagordningen kan ju noteras att utvecklingen i Makedonien nu tagit ett farligt steg närmare en riktigt stor kris.

Alldeles oväntat var detta dock inte – jag skrev ju om detta i samband med mitt besök i Skopje nyligen – men det gör ju inte situationen mindre farlig.

Efter det att den faktiska majoriteten i parlamentet i går, utanför det ordinarie sammanträdet, utsett en ny talman stormades parlamentet av nationalistiska huliganer som attackerade den nya majoriteten.

Över hundra personer fick uppsöka sjukhus.

Anmärkningsvärt är att polisen mer eller mindre tydligt tolererade huliganernas attack. Och i detta finns det alldeles säkert de som ser ett mönster.

Nu är det viktigt att EU agerar med tydlighet och kraft.

Hitintills har Bryssel varit för mjäkigt inför den kris som ju alla mer eller mindre kunniga såg komma.

Och USA är ju inte heller påtagligt närvarande i världen i dessa dagar.

I morgon är det 109 dagar sedan Donald Trump steg in i Vita Huset, och sannolikheten för att Balkan finns på hans radarskärmen torde vara obefintlig.

Samma sak skulle jag dock inte säga om situationen i Kreml.

Det finns också anledning att notera i den situation vi nu befinner oss i.

Balkan riskerar att bli en brännpunkt igen.

2 Responses to Brännpunkt Balkan igen?

 1. Inger Hansson skriver:

  Intressanta reflektioner.

 2. slaszlos skriver:

  Historia est magister vitae !

  George Orwell sa ” Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden kontrollerar det förflutna”.

  Historia upprepar sig med nya tider och nya aktörer och lärdomen är att mänskligheten knappt har lärt sig om historiens lärdomar.

  Trevlig helg med min beundran att Du orkar än att bromsa världens ondska !

%d bloggare gillar detta: