Farväl till Schönfeldtska Praktsalen.

STOCKHOLM: I dag sade några generationer av moderater farväl till den gamla praktsal som varit en integrerad och vårdad del av den fastighet i Gamla Stan som inrymt det moderata partihögkvarteret i alla fall sedan 1969.

Under de närmaste dagarna flyttas det till mer ändamålsenliga lokaler i centrala Stockholm.

Själv satt jag i ett angränsande rum när vi försökte få ordning på valrörelsen 1970. Alldeles lyckades det väl inte, men den stora katastrofen kunde dock undvikas.

Detta var vänstervindarnas galna tid i Sverige.

Sedan dess har mycket hänt. De ideologiska striderna har mattats av, kanske t o m lite för mycket.

Då var stridslinjen socialism eller frihet, om man spetsar till saken på det sätt som ofta skedde, men som ändå rymde den grundläggande frågan.

Sex år senare – i valrörelsen 1976, när socialdemokraterna talade om fonder och det tredje och avgörande steget in i socialismens samhälle – var det kanske ändå tydligare.

Och valets resultat blev därefter. Borgerlig regering för första gången på nästan ett halvt sekel.

I dag finns förvisso forfarande viktiga rester av dessa strider, men den främste stridslinjen är nu nog snarare den mellan det öppna och det mer slutna samhället.

Det finns de som vill stoppa världen och stiga av, och som nostalgiskt drömmer om en gammal värld som faktiskt aldrig fanns.

Och som i detta vill bygga murar mot det som är främmande, annorlunda och nytt.

Så det fanns åtskilligt att talas vid om när det trängdes, stimmades och skvallrades för sista gången i barockens vackra sal.

Tiderna har förvisso förändrats.

Till den tillställningen hastade jag från en dialog med ca 43.000 uppkopplade individer runt om i världen på Facebook Live i regi av World Economic Forum.

Temat var vad världen i övrigt har att lära av Sverige.

Och jag fick anledning att tala om alla de globaliseringens goda krafter som man nu ofta försöker att tränga undan och förneka.

Sveriges framgång bygger förvisso på fred, men minst lika mycket på ett företagande och ett samhälle öppet för världen i övrigt.

Och det budskapet är kanske ändå viktigare i dag.

Tidigt i morgon bär det för min del av till Berlin.

Det blir samtal med förbundskanslerns stab i sedvanlig ordning. Samtalsämnen saknas inte.

Det blir informell transatlantisk dialog med europeiska och amerikanska tyckare och tänkare. Samtalsämnen saknas inte där heller.

Och det blir på kvällen offentlig dialog och diskussion om de olika digitala utmaningarna för våra samhällen just nu.

Hinns det med hoppas jag hinna smita in på en bokhandel också.

One Response to Farväl till Schönfeldtska Praktsalen.

  1. Anders Dahlsner skriver:

    Fint inlägg som jag med glädje läser
    Det stora fråfgetecknet dock: Varför har inte alliansen någon *ENDA praktisk åtgärd, för att leva upp till begreppet OPPOSITION!!!????
    Sjöstedt rules-UNOPPOSED…!!!

%d bloggare gillar detta: