Imponerande i Lund.

STOCKHOLM: I går var det således utflykt till ett regnigt Lund för att delta i diskussion i den dogitala vecka som ingår i firandet av att det är 350 år sedan universitet grundades.

Och det är förvisso värt att fira.

Dock skall noteras att det när Lunds universitet grundades redan hade satts upp universitet i Uppsala, Dorpat och Greifswald.

Dorpat är självfallet Tartu i nuvarande Estland, och Greifswald finner den välorienterade i Mecklenburg i nordligaste Tyskland.

Intressant var också att ta tillfället i akt och besöka dels den s k MaxIV-anläggning som redan ligger som ett rymdskepp en bit utanför Lund och dels den stora arbetsplats där alldeles i närheten där European Spallation System beräknas bli fullt operativt 2023.

Tillsammans utgör de en enorm satsning på utomordentligt avancerad teknologi för att studera det inre i olika material. I det första fallet med hjälp av mycket kraftiga röntgenstrålar och i det andra än mer avancerade med mycket kraftiga neutronstrålar.

Var och en för sig är detta mycket imponerande anläggningar och satsningar. Tillsammans blir det en koncentration av kompentens på dessa områden i absolut världsklass.

Under kommande decennier kommer de alldeles säkert att ge Sverige en stark ställning som kunskapsnation på dessa områden. ESS-anläggningen uppförs nu av 15 nationer i samverkan, men den ligger ju där den ligger.

I dag har det dock varit Stockholm. Snö och regn och elände – om än lite ljusare fram mot kvällen.

På kvällen tillhörde jag de medverkande på DN:s urikesdag där världen flimrade förbi i rask fart inför en stor publik i centrala Stockholm.

Det var uppmuntrande att se det stora intresset för dessa frågor.

Till de medverkande hörde tråkigt nog också FN:s Syrien-medlare Staffan de Mistura.

Tråkigt? Jo, hade det varit reella möjligheter till framsteg i arbetet med fred i Syrirn hade han alldeles säkert varit upptagen med det en dag som denna.

Men så är dessvärre inte fallet. I alla fall inte just nu.

Från amerikansk sida är det tydligt att man nu vill öka trycket på Nordkorea. Mer kortsiktigt förefaller det som om man vill försöka stoppa ett nytt kärnvapenprov, men hur ambitionen ser it bortom detta är föga klart.

I morgon har Donald Trump inkallat hela senaten till hemlig briefing i frågan i Vita Huset. Sådant tillhör förvisso inte vanligheterna – jag har faktiskt aldrig hört talas om det förr – men det innebär knappast att det finns några lätta optioner för den amerikanska politiken i frågan.

En nordkoreansk provsprängning skulle vara en allvarlig provokation mot inte minst USA, och Vita Huset vill nu skapa en så stor och skrämmande osäkerhet som möjligt kring vad detta skulle leda till.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: