Spänningar på Balkan.

BELGRAD: Efter en färd genom den regniga natten från Skopje kom vi hit till där Sava möter Donau vid den mäktiga gamla Kalemagdan-fästningen.

Så efter en dag när vi träffade alla politiska ledare av relevans i Makedonien har det nu i ilfart blivit samma sak här i Belgrad.

Det politiska läget i Makedonien är farligt låst, och i detta ligger betydande risker för landet såväl på kort som på längre sikt.

De olika politiska ledare vi träffade hade sina olika föreställningar om vägen framåt, men lägger man ihop dem blockerar de alla varandra.

Vår uppgift var i första hand att lyssna, och det var i huvudsak det vi gjorde.

På sina håll fanns det förväntningar att vi skulle komma med förslag på hur dödläget kunde brytas, eller engagera oss som medlare.

Men jag underströk hela tiden att det var landets egna politiska ledare som måste söka en lösning baserad på respekt för demokratin, författningens bestämmelser och den europeiska destinationen.

Lite tjatigt blev detta kanske på den ena pressträffen efter den andra, men måhända ledde detta till att budskapet gick fram.

Den som lever får se.

Här i Belgrad har vi så träffar tre av kandidaterna i det just avhållna presidentvalet, och avslutade med en timme med premiärministern och blivande presidenten Aleksandr Vucic.

Hans seger var lika tydlig som den var kontroversiell, och det märktes också på stämningen i våra olika samtal.

Mycket av våra diskussioner under dessa dagar har också handlar om det vidare regionala perspektivet. Till Skopje kom också EU:s repesentant i Kosovo för att diskutera just detta.

Såväl oron som möjligheterna finns där.

Lite för mycket löst prat om den vidare albanska frågan gynnar knappast stabilitet, och det kommande albanska valet kommer inte att göra den situationen bättre.

Och nästa år är det val också i Bosnien. Orostecken saknas sällan där.

Serbien med sin storlek och centrala position är viktigt, och valrörelsen här var välgörande fri från nationalistiska tongångar av den art som det annars börjar att finnas för mycket av runt om i regionen.

Men det regionala perspektivet behöver utvecklas vidare, och till den frågan finns det all anledning att återkomma.

Nu bär det i alla fall hemåt efter tio dygn eller så i USA, Italien, Makedonien och Serbien.

Hoppas snön hunnit smälta undan.

2 Responses to Spänningar på Balkan.

  1. Claes Jonson skriver:

    Hur kan du tycka att Turkiet ska vara med i EU som det ser ut nu med Erdogans uttalande?

  2. stig2entreprenoren skriver:

    Landets politiska ledare i all ära, men de har svårt att hålla isär varandras positioner, att ge saker i en förhandling kan missuppfattas, rättvisa blir knepigt, osv.
    En god man som är neutral, erfaren i området (som känner historien, terrängen och personerna), kunnig och förståndig kan med ett så detaljerat förslag som möjligt göra stor nytta. Alla har att förhålla sig till detta och ev synpunkter måste vara väl genomtänkta, genomräknade och vägas noga.
    En förlikningsdomare kan göra underverk!

%d bloggare gillar detta: