Det hemska också här.

STOCKHOLM: De senaste dygnens dominerande händelse skulle ha varit mötet mellan USA:s Donald Trump och Kinas Xi Jiping nere i soliga Florida.

Om det kommer att ses så i historiens ljus vet vi självfallet inte.

Men omedelbart blev det inte så.

Först överskuggades allt av den amerikanska robotattacken mot det flygfält i Syrien från vilket den horrible attacken med giftgas hade startat och reaktionerna på denna.

Och sedan – framför allt för vår del – överskuggades allt av terrorattacken med lastbilen längs Drottninggatan mitt inne i centrala Stockholm.

För min del har det blivit många samtal med reflektioner om det inträffade. Och en rad olika framträdande i såväl inhemska som internationella media.

Mitt i allt det hemska måste konstateras att en serie av omständigheter gjorde att den skyldige kunde gripas vid liv mycket snabbt.

Polisen lyckades snabbt från en övervakningskamera få fram en bild på en person man hade anledning att misstänka.

Och bara någon timme efter dådet nådde denna bild via mobilnäten och sociala media så gott som samtliga som rörde sig i den vidare Stockholms-regionen.

Den misstänkte kändes igen, polisen larmades och han kunde snabbt gripas.

Mobilnäten var förvisso ansträngda i Stockholm i går eftermiddag, men fungerade och spelade en nyckelroll inte bara när det gällde att finns den skyldiga utan också när det att tränga ut med information och fakta.

Liksom den möjlighet de gav för alla att kontakta sina nära och lära i en kritisk situation.

Till detta kommer nu en annan betydelse.

Jag utgår från att det första polisen sökt tag på är den misstänktes mobiltelefon, och med denna kan sedan modern ”digital forensics” rulla upp mycket som har betydelse när det gäller att kartlägga olika nätverk, kontakter och annat av intresse.

Det moderna öppna samhället är förvisso sårbart i många avseenden, men i går visade moderna teknologier också sin betydelse när det gäller att skydda och att lugna oss.

Så småningom kommer vi att få veta mera om bakgrunden till det som hände.

Mönstret från andra liknande dåd är att det oftast handlar om på ett eller annat sätt sjuka individer som kommit på sned i samhället.

Om de sedan fångats in i det ena eller andra nätverket, eller fångats av någon idé eller föreställning, hör det alldeles självklart också till bilden.

Ingenting jag sett hitintills tyder på att det vi drabbades av i går var resultatet av planering av något terroristisk nätverk.

Då brukar det handla om betydligt mer omfattande och sofistikerade attacker. Det såg vi i Paris och Bryssel – men det vi sett i Nice, Berlin och London är i allt väsentligt någonting annat.

Vi kommer, och bör, få en ny diskussion om hur vi än bättre värnar och vårdar vårt öppna samhälle inför dåd och hot som dessa.

Sannolikt blir det fler betongpålar på våra gågator. Och säkert kommer också andra lärdomar att dras.

När vi vet mer om bakgrunden till det hemska som hände kommer vi också att veta mer om vad som behöver göras.

Intill dess är det viktigt att dela sorgen med de som drabbats, och att låta vårt samhälle tillsammans visa den styrka som har varit så tydlig i Stockholm under det senaste dygnet.

Till de andra frågorna blir det tids nog möjlighet att återvända.

3 Responses to Det hemska också här.

 1. Jojo p skriver:

  Delar din analys av dådets bakgrund. Behöver inte vara kopplat till IS. Mer ett verk av copycat typ.

 2. Göran Burenstein skriver:

  Du pratade om en sjukdom i samband med det aktuella terrordådet.
  Du förnekade politisk innebörd i alla dessa terrorhandlingar som har drabbat Europa sista åren.
  Tror du verkligen på det du säger ? Vilken märklig sjukdom, som drabbar för det mesta muslimer. Militant islamism,har du hört talat om den ? Nej,förmodligen inte.

 3. […] I sin blogg Alla dessa dagar fyller Bildt på med att dessa ”sjuka människor” har ”kommit på sned i samhället” och att: ”Ingenting jag sett hittintills  tyder på att det vi drabbats av igår var resultat av planering av något terroristisk(t) nätverk.” https://carlbildt.wordpress.com/2017/04/08/det-hemska-ocksa-har/ […]

%d bloggare gillar detta: