Världen från Valetta.

VALETTA: Gatorna i den vackra gamla staden här pryds av maltesiska och EU-flaggor som symbol både för den stolthet det lilla landet har i sitt medlemsskap som det faktum att man detta halvår innehar det roterande EU-ordförandeskapet.

Och det innebär att ministermötena avlöser varandra här. Liksom toppmötena. Och andra arrangemang, som t ex EPP-kongressen.

Med sin situation mitt i Medelhavet har Malta varit mitt i den europeiska historiens stormbyar sedan århundraden, ja, årtusenden tillbaka.

Här finns de äldsta tempel som världen känner med rötter ca 7.000 år tillbaka i tiden. Då var, med all sannolikhet, Malta in en grupp av öar, utan en del av en landbrygga mellan Afrika och Europa.

Sedan dess har imperier, riken och härskare passerat förbi. Och kontrollen av ön och dess fantastiska hamn har alltid varit viktig.

1565 slog de riddare som då styrde och ställde här – korsriddare som ursprungligen kastats ut från Jerusalem – tillbaka det osmanska rikets mäktiga flotta.

Och under andra världskriget stod ön mot Hitlers och Mussolinis samlade försök att erövra denna nyckel till förbindelser mellan Europa och Afrika.

Då hade britterna styrt här sedan Napoleon-krigen, och byggt Malta till bastion för sin flottmakt i Medelhavet på den viktiga vägen till Suez och till Indien.

Men 1964 fick landet sin självständighet, och 2004 blev man därtill en del av den Europeiska Unionen.

Länge var landet djupt splittrat om sin väg framåt. Och lite av spår av detta finns fortfarande.

Nationalistpartiet firar självständigheten 1964, medan Labour-partiet mer firar att den sista brittiska militära basen stängdes 1979.

Och det var de förra som under decennier drev EU-frågan under bittert och envetet motstånd från de förra.

Men det var då det.

Nu är tilltron till EU liksom valutan Euron hög, EU-mötena avlöser varandra och regerande Labour funderar på nyval för att kunna surfa på glansen från landets ordförandeskap i EU.

Tiderna har förändrats. Och Malta med dem.

Det finns inga siffror, men uppskattningen är att det bor 8-9.000 svenskar här i detta land av ca 430.000 invånare.

Spel- och IT-industrierna har förmånliga villkor här, och det är tydligt att det är åtskilliga tusen som är anställda i svenska företag här inom dessa branscher.

Och det är en del i ansträngningarna att utveckla ekonomin.

Det var bara några decennier sedan de brittiska baserna var basen för landets ekonomi. Men nu etableras åtskilligt av intresse här på Malta.

Finanssektor. Betydande frihamn. Och självfallet turism.

När jag som utrikesminister gjorde det första besöket någonsin av en svensk utrikesminister här var det framför allt för att lyssna till de bedömningar man gjorde här av Libyen.

Och det är så EU fungerar.

Vart och ett av dess medlemsländer, med sin historia och geografi, besitter sin unika kunskap och kompetens, och det oavsett storlek.

Och när det gällde kunskap och kompetens om just Libyen var och är Malta en av de verkliga stormakterna inom EU. Man gr klokt i att lyssna på Valetta.

Nu tog jag tillfället i akt att, f ö tillsammans med Cathy Ashton, som också är här, att sitta ner med och lyssna på den expertis som man har här i frågan.

Det är något av en självklart, men det förtjänar att upprepas att det måste till en libysk politisk lösning på den libyska krisen.

Den FN-förhandlade uppgörelse som ledde fram till den nuvarande regeringen i Tripoli måste alldeles uppenbart modifieras och vidgas för att få in de starka krafter som nu kontrollerar Cyrenaika, d v s landets östliga delar.

Här finns generalen Haftar, som nu tydligt spelar med såväl Egypten som Ryssland, och som på ett eller annat sätt måste ges en roll i en ny överenskommelse.

FN har en nyckelroll när det gäller att underlätta allt detta, och det behövs en ny FN-representant med högt förtroende för att få igång en ny process.

Antonio Guterres föreslog den f d palestinske premiärministern Salam Fayyad, vilket var ett utmärkt val, men blockerades av USA.

Om han kan återkomma med det namnet, eller tar fram ett nytt, vet jag inte, men en ny FN-representant måste alldeles uppenbart till.

Men nu bär det för min del hem med SAS som faktiskt flyger direkt mellan Stockholm och Valetta.

Och hemma får jag ta itu med förberedelserna för den vecka som kommer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: