Inför veckan som kommer.

STOCKHOLM: Hemma igen, och dags att titta lite på veckan som kommer.

I morgon flyger jag över Östersjön till Riga för att delta i en diskussion som Lettlands parlament ordnar med anledning av att det är 60 år sedan Rom-fördraget.

Det är alltid viktigt att hålla nära kontakt med våra grannländer på andra sidan Östersjön.

Utvecklingen i Lettland är viktig i många avseende. Och det är alltid nyttigt att lyssna på perspektiven från Riga.

På onsdag flyger jag så åt andra hållet – till Oslo för att tala på en stor kommunkonferens tillsammans med såväl statsminister Erna Solberg som oppositionsledaren Jonas Gahr Störe.

Det förestår val till Stortinget efter sommaren, och det har självfallet redan börjat påverka den politiska atmosfären i detta vårt viktiga västliga grannland.

På den lite vidare fronten kan noteras att USA:s utrikesminister Rex Tillerson varit i Ankara på ett möte som inte kan ha varit helt enkelt, och att han närvarade vid Nato:s utrikesministermöte i Bryssel med klara formuleringar om Rysslands aggression mot Ukraina.

Upptakten till Nato-toppmötet i slutet av maj kan dock komma att bli besvärlig. Washington kräver klara åtaganden från alla Nato-länder om tydligt ökade försvarssatsningar.

I Washington har president Trump i torsdags haft besök av Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmusen, och i morgon kommer Egyptens president Sisi på ett besök som nog inte är utan betydelse.

Än mer uppmärksamhet blir det med all säkerhet när Kinas president Xi Jiping kommer till herr Trumps anläggning i södra Florida för möte på torsdag och fredag.

Om det blir golf återstår väl att se.

Men om Japans premiärminister begav sig ut på golfbanan kommer Kinas president säkert att försöka göra samma sak.

Optik har sin betydelse.

Men innan Xi Jiping dimper ner i Florida kommer han på onsdag att besöka också Finland. Självfallet viktigt.

Han passerar därefter genom svenskt luftrum, får man förmoda.

Arabstaterna har nyss haft toppmöte i Jordanien, och det pågår en liten dans kring Trump-administrationens politik och möjligheten av någon typ av nytt regionalt initiativ relaterat också till en möjlig fredsprocess mellan Israel och Palestina.

Själv har jag dock lite svårt att se att det skulle kunna lyfta.

I Bryssel är det utrikesministermöte i morgon och på tisdag stor konferens om Syrien.

Så mycket med möjlig fred har den dock knappast att göra – den processen trampar fortfarande vatten, och EU är tämligen marginalerat – utan fokus ligger i stället på humanitära hjälpinsatser, vilket är nog så angeläget.

Också Libyen står – i sedvanlig ordning, frestas man säga – på dagordningen i Bryssel i morgon.

Rimligt vore att det pratades också om den allvarliga situationen i Makedonien.

EU-presidenten Donald Tusk är samtidigt i Skopje och träffar president Ivanov, och utgången av de santalen är självfallet av betydelse.

Hitintills finns knappast några tecken på ljusning.

I dag har det varit första omgången av presidentvalet i Serbien liksom parlamentsval i Armenien.

I Serbien är frågan som vi får svar på under kvällen om premiärminister Vucic kommer att kamma hem segern redan nu med mer än 50% av rösterna eller om det blir en andra omgång.

Så det finns åtskilligt att hålla ögonen på också under den kommande veckan.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: