Från tumultens och Trumps stad.

WASHINGTON: Körsbärsträden blommar vid Tidal Basin som de brukar göra när våren kommer hit, men i övrigt verkar det mesta var upp och ned hör i staden.

Trump-administrationen har klarat av sina första 100 dagar, men trots mycket av muller och buller är det faktiskt inte så mycket som åstadkommits.

Den berömda spärren för resande från ett antal muslimska länder har för andra gången kört fast i olika domstolar, försvunnit från rubrikerna i konkurrensen med annat men återkommer väl förr eller senare i den ena eller den andra formen.

Utredningar pågår om olika anklagelser om ryska kontakter, avlyssningar och åtskilligt annat och allt tyder på att detta kommer att pågå ett bra tag i en politisk atmosfär som tenderar att bli allt mer polariserad.

Men i fredags havererade administrationens storstilade planer på att bli av med den ”Obamacare” som man byggt upp har mot under hela valrörelsen.

Att demokraterna var mot det förslag man yxat till förvånade inte, men plötsligt insåg Vita Huset att man inte heller hade alla republikaner med sig och tvingades till en djupt förödmjukande reträtt.

Hur och om man kommer att hämta sig från detta är vad det talas åtskilligt om här under dessa dagar.

Vita Huset vill gå vidare och ta itu med en stor skattereform, och att en sådan behövs råder det bred enighet om.

Men att sänka bolagsskatten från 34 till 20% ger ett betydande hål i budgeten, och måste förenas med andra åtgärder som kanske inte blir så alldeles lätta att få igenom.

Och det är i detta sammanhang man också diskuterar en ”gränsskatt” som också drivs av dem som vill ta itu med handelspolitiken i presidentens mer merkantilistiska anda.

Om det kommer att vara möjligt att konstruera och få kongressen att acceptera en sådan råder det delade meningar om, men skepsisen är betydande på bägge punkter.

Och det som inträffade i fredags visade att presidenten nog överskattat sina möjligheter att skrämma eller tvinga kongressen att dansa efter sin pipa i alla frågor.

Mitt besök här handlade i allt väsentligt om möte med Trilateral Commission, vilket gav möjlighet till åtskilliga diskussioner med också företrädare för den nya administrationen.

Oron var betydande för den nya administrationens inställning till frihandel.

Att man blockerat ett uttalande av G20-länderna som varnar för protektionism har förvisso noterats runt om i världen, och det var betydligt fler frågor kring detta än vad det var svar.

Men efter 100 dagar är det forfarande mycket som är oklart kring hur den nya administrationens politik mer i detalj kommer att utformas. Viktiga poster i administrationen står fortfarande obesatte, inte minst på utrikespolitikens område.

Nu återvänder jag strax hem, men kommer att återvända hit redan om några veckor, och då kanske dimmorna lättat ytterligare något.

Det blir några dagar hemma i Stockholm, men sedan bär det av till Malta för först kort besök på EPP-kongressen där och sedan ett annat möte som sträcker sig över den kommande helgen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: