Trump och terrorn.

LONDON: Även denna vecka inleddes för min del med ett besök här, men nu får det vara slut med det för ett tag.

Men det blev en både spännande och spänstig diskussion i går efter middag runt bordet i det överfyllda sammanträdesrummet på Center for European Reform.

Ett stenkast från oss diskuterade parlamentsledamöterna regeringens förslag om hanteringen av artikel 50 och utträdet ur EU.

Men vi gjorde ett lätt desperat och för London närmast unikt försök att inte sätta just denna fråga i centrum för våra diskussioner.

Och då blev det, föga förvånande, Trump i stället.

Efter den tumultartade inledningen är det nu tydligt att delar av administrationen försöker att gjuta olja på upprörde och oroade vågor.

Och vänner från Washington kom med rådet att mindre försöka tala med presidenten än att försöka etablera förbindelser med de tyngre andra medlemmarna av hans kabinett.

Men hur långt en sådan strategi kan bära var det åtskilliga – inklusive mig själv – som tvivlade på.

Till gårdagens ämnen hörde också utvecklingen i Frankrike, men diskussionen gav knappast mer än vad jag skrev på denna plats under helgen.

På kvällen satt jag så i CNN:s studio med Christiane Amanpour och – på länk från Paris – Christine Ockrent för att kommentera detta och annat.

Och vår diskussion kom att sändas något senare efter det att direktsändningen av Trumps tal i Tampa i Florida avslutats.

Där uttalade han sig nu för första gången positivt om Nato – inte längre en ”föråldrad” allians – men svävade samtidigt ut när det gäller terrorhotet på ett sätt som knappast var seriöst.

Sakläget är ju faktiskt att terrorhotet mot Europa inte utvecklat så allvarligt som många befarade efter 11 september 2001 eller efter Irak-kriget.

Det innebär förvisso inte att det inte finns, men det innebär att det samarbete som etablerats mellan olika säkerhetsorgan börjat att fungera relativt hyggligt.

Inte perfekt – där är vi inte – men med ett resultat som innebär att terrordåden begränsats högst avsevärt.

Dessa rader skriver jag på Heathrow-flygplatsen utanför London som för något decennium sedan allmänt utpekades som det kanske främst terrormålet i Europa.

Och det har förvisso funnits allvarliga terrorplaner – men de har upptäckts och förhindrats.

Men den bild som president Trump tecknade var terrordåd ”all over Europe” i en sådan omfattning att media t o m slutat att rapportera om dem.

Det är ju helt uppåt väggarna.

Men gläder säkert Daesh nere i Raqqa eller var deras ledning nu håller till.

Deras intresse är ju att skapa en bild av terror över allt och därmed sprida en skräck som leder till en successivt stegrad konfrontation. De är mycket tydliga – detta är deras strategi.

Och i den strategin spelar president Trump faktiskt med såväl i sina åtgärder som i sin retorik.

Jag skrev några tweet i ärendet som jag ser plockades upp också av ett antal media på andra sidan Atlanten.

I dag har jag så passerar förbi ECFR:s brainstorming en bit utanför London för att kort vara med i diskussionerna där om hur vi skall prioritera insatser framöver.

Och det gav också möjlighet till koordinering av diverse om Ryssland, Balkan och Iran som också står på min agenda framöver.

Men nu bär det hem till Stockholm.

Från ett lugnt och soligt London.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: