Augusti igen. De ryska krigens månad?

VID MEDELHAVET: Är augusti de ryska krigens månad? Ibland finns det skäl att undra.

I går plötsligt det ena lilla tecknet efter det andra på att någonting kunde vara på gång när det gäller ryska aktiviteter mot Ukraina.

Var och en för sig behövde de inte nödvändigtvis betyda då mycket. Men tagna tillsammans gav de en bild som knappast var en tillfällighet och som kändes kusligt bekant.

Plötsliga anklagelser mot Ukraina för att ha försökt ett terrorattentat på Krim. Skarpa uttalanden av Putin. Slängde igen diplomatins dörr. Rykten om trupprörelser. Skruvade upp retoriken i media.

Det är tydligt att Kreml förbereder ett nytt kraftigt tryck mot Ukraina. Om detta bara blir politiskt, eller om det också utvecklas militärt återstår att se, men sannolikt har Kreml alla möjligheter öppna.

Stora årliga manövrar i det södra militärområdet dras nu igång. Och tydligen skall dessutom en del av förbanden som nu är på Krim roteras. Men i allt detta är det lätt att dölja också åtskilligt annat – vi har sett det förr.

Washington är tydligt angeläget om en uppgörelse inom ramen för Minsk-avtalet under tidig höst, och det vet man i Kreml. Samma sak gäller med all sannolikhet i Berlin och Paris.

Och i Kreml är man tydlig med att bara militärt tryck kan leverera resultat i dess intresse. Så möjligen är det detta som vi nu ser upptakten till.

Vi ser hur spänningen ökar. I dag har respektive presidenter i Moskva och Kiev haft väl publicerade möten mer sina respektive nationella säkerhetsråd och diskuterat olika också militära åtgärder. Och Ukraina har begärt konsultationer i FN:s säkerhetsråd i New York.

Allt kan hända, och ingenting är uteslutet. Och i det inkluderas att allt bara ebbar ut eftersom man ser möjligheterna som blockerade.

Det var augusti 2014 som president Putin sände in reguljära ryska arméförband i betydande omfattning i östra Ukraina för att rädda hans Novorossia-projekt från fullständig kollaps. Och det kom omedelbart efter nedskjutningen av MH17.

Det var i augusti 2008 som de ryska arméförbanden rullade in över betydande delar av Georgien, ont bara vid Sydossetien utan också från Abchasien dit man nyss hade fört fram en luftlandsättningsbataljon.

Och det var förvisso i augusti för ett kvarts sekel sedan i 1991 som det genomfördes den kupp i Moskva som kom att leda till Gorbatjovs fall och snart också Sovjetunionens upplösning.

Det var dessutom, även om det är att dra det lit långt, i augusti 1914 som serien av händelser på och kring Balkan ledde till krigsutbrott i snart sagt hela Europa och hela världen.

Så vaksamhet är på sin plats. Augusti är augusti.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: