Och nu mot Singapore.

ABU DHABI: Så blev det ett stopp över dagen här på vägen mellan Islamabad och Singapore.

Gulf-staterna har just haft toppmöte i Riyadh där man tydligen fattat besluta om att intensifiera arbetet med ekonomi integration.

Om det har det talats länge – gemensam marknad, gemensam valuta – men av detta har det blivit föga så länge höga oljepriser gjorde att man kunde lägga ekonomiska bekymmer åt sidan.

Så är det inte längre.

Oljepriset har visserligen kravlat sig upp till omkring 50 dollar per fat, men expansionsplanerna här i regionen gjordes upp med tankar på väsentligt högre priset.

I UAE är olja och gas ca 40% av ekonomin – åtskilliga ligger åtskilligt högre.

Och i detta nya läge är det kanske naturligt att tankar på närmare ekonomiskt samarbete och integration kommer tillbaka. Hur det sedan kommer at gå med dem återstår att se.

Här i UAE har man nu emellertid kommit på tanken att introducera skatter. Något sådant har man aldrig haft – pengar har flödat in på andra sätt.

Men nu skall det göras ett försiktig försök mer en moms på 5%. Knappast särskilt skakande från vårt perspektiv, men lite av ett revolutionerande steg i denna del av världen.

Annars är det säkerhetsfrågor som dominerar mycket av det officiella tänkandet här, och detta i sin tur domineras av tesen om ett svagare USA och ett starkare Iran och konsekvenserna av detta på sikt.

Något överdrivet, enligt min mening, men så är det i alla fall.

Och det är genom detta filter man ser på mycket av utvecklingen i de bägge krigen i Syrien och Yemen – i något mindre utsträckning Libyen.

Det blev tid under dagen för samtal med bekanta p utrikesdepartementet här för att lyssna på perspektiven i dessa frågor.

Och det är från i alla avseenden är djupt engagerade i.

Men det blev också tid till ett återbesök i den väldiga och mycket vackra moské man byggt här.

Sedan bar vidare till flygplatsen i Dubai, ännu en natt på flygplan och direkt till Singapore.

Och där blir det direkt från flygplatsen till en lunchdiskussion som kommer att centreras kring möjlig arkitektur för säkerhetsdialog i Asien under kommande år.

Senare på dagen börjar så den officiella stora Shangri La-konferensen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: